ŠTA SE DEŠAVA SA BAKŠIŠOM ZA KONOBARE U AMERICI! Evo šta je dovelo do pada, iako je u ovoj zemlji napojnica NAJVEĆA NA SVETU!

Shutterstock

Prosečna napojnica širom SAD u restoranima sa punom uslugom pala je na 19,4% u drugom tromesečju 2023.

Koliki bakšiš najčešće dobijaju konobari u SAD?

Kada je reč o ručavanju, napojnica od najmanje 15% do 20% od iznosa računa jeste nešto što se tradicionalno podrazumeva, kažu stručnjaci.

Ipak, čini se da mnogi Amerikanci nisu saglasni s tim. Skoro jedna osoba od pet, ili 18 odsto, daje napojnicu manju od 15% za prosečan obrok u restoranu (sa mestima za sedenje) — a dodatnih 2% njih ne daje nikakvu napojnicu, prema istraživanju Pew Research Center-a, koji je anketirao 11.945 odraslih Amerikanaca.

Shutterstock 
foto: Shutterstock

Više od trećine ispitanika, 37%, reklo je da je15% neki njihov "standard", piše CNBC.

- To me je iznenadilo - rekao je Dru DeSilver, koautor studije, otkrivši daviše od polovine ljudi, 57%, daje napojnicu 15% ili manje.

"SAD imaju razvijeniju kulturu davanja bakšiša od većine drugih zemalja", dodao je on, "ali postoji neslaganje u vezi sa visinom bakšiša".

Istraživanje Pew-a je pokazalo da 81% uvek daje napojnicu za obrok u restoranu, što je veći procenat od onih koji daju napojnicu za frizuru, dostavu hrane, kupovinu pića u baru ili korišćenje taksija ili usluge prevoza.

Stručnjak za bonton, Diane Gotsman, preporučuje da davanje napojnica od 15% do 20% za restoransku uslugu - kada postoji opcija sedenja. Međutim, studije sugerišu da je "preopterećenost napojnicama" dovela do smanjenja iznosa bakšiša u poslednje vreme.

Shutterstock 
foto: Shutterstock

Na primer,prosečna napojnica širom SAD u restoranima sa punom uslugom pala je na 19,4% u drugom tromesečju 2023, što je najniži iznos od početka pandemije kovida-19, prema podacimaToast-a; pritom, udeo ljudi koji uvek daju napojnicu konobarima u restoranima - pao je za 4 procentna poena od 2019. do 2022. godine, navodi CNBC.

Jedan od izazova u vezi sa iznosom napojnice je nedostatak "centralizovane vlasti" koja bi vodila norme, kaže profesor ugostiteljstva Majkl Lin. Većina ljudi — 77% — navodi kvalitet usluge kao "glavni faktor" kada bira da li će dati bakšiš i u kom iznosu.

(Kurir.rs / Telegraf.rs)