Foto: Foto Kurir

kod njih je sve organsko

LETIĆI IZ ČENEJA SU MAJSTORI SVOG ZANATA: O njihovoj salati, luku i spanaću nadaleko se priča, a za svoj biznis imaju i ovaj papir

Moj biznis

Glavica salate, veza mladog luka i rotkvica, kilogram paprike, spanaća...iz organske proizvodnje približne su po cenama ovog povrća dobijenog na konvencionalni način. Nekada je organsko povrće bilo dvostruko skuplje, ali sada kada se napravi kalkulacija koštanja povrća u maloprodaji, između dve proizvodnje nema velike razlike.

- Кilogram paprike proizvedene organskim putem bez hemije je uvek 300 dinara, a paprika iz konvencionale proizvodnje može da bude i 150 dinara, ali i 250 dinara kilogram. I veza mladog crnog organskog luka od stotinu dinara približna je, a na nekim pijacama i marketima ista sa ovim povrćem iz bašte dospelog za ishranu primenom hemijskih zaštitnih sredstava. I organski grašak, kelj, boranija... takođe se po cenama ne razlikuju od povrća nastalog konvencionalom proizvodnjom -- kaže višegodišnja povrtarka organskih namirnica na otvorenom i zatvorenom prostoru Nada Letić sa Čeneja u blizini Novog Sada.

foto: Profimedia

Nekada je organsko povrće bilo dvostruko skuplje, ali sada kada se napravi kalkulacija cena u maloprodaji, između dve proizvodnje nema velike razlike Uprkos tome, površine pod organskom hranom se sporo uvećavaju, premda od organske proizvodnje na dva hektara četvorčlana porodica može pristojno da živi. Oni su u poslu zvanično od 2011. godine, kada su za povrće dobila sertifikat.

- Porodica Letić se u setrifikaciju povrća upustila iz ličnih razloga, jer smo godinama radili po principima organske proizvodnje, pa smo 2011. godine odlučili da imamo sertifikat da bi naše povrće dobilo na vrednosti, a ne kupovalo na časnu reč - kaže Nada.

ISTRAJNOST NAJVAŽNIJA

Nada je mišljenja da se u organskom povrtarstvu mora biti istrajan. Treba ispuniti gomilu uslova da bi povrće bilo organsko, korov mora ručno da se uklanja, da se uredno vodi dnevnik proizvodnje povrća - kako se gaji i napreduje, koliko se koristi organsko đubrivo i koji preparati za zaštitu povrća od insekata, jer postoji lista sredstava koji se mogu koristiti objavljena na sajtu Ministarstva poljoprivrede.

Po njenim rečima, u organskoj proizvodnji treba dosta ličnog rada, znatno više nego u konvencionalnoj povrtarskoj proizvodnji, pa verovatno to odvraća poljoprivrednike od proizvodnje zdrave hrane. Ali, s druge strane, napominje, novac se ne troši na skupa hemijska zaštitna sredstava već izdatak predstavaju samo sertifikacija i radna snaga. Mada je kod svih organskih povrtara proizvodnja organskih biljaka porodičan posao pa se angažovanje sezonskih radnika svodi na upošljavanje jednog radnika svaki dan ili povremeno.

foto: Zorana Jevtić

Nada Letić ističe da povrće prodaje u Organskoj ulici na Ribljoj pijaci u Novom Sadu i u marketima u Beogradu i da se dešava da nekada tržištu treba i više namirnice nego što ima da ponudi. Podvlači da Grad Novi Sad godinama ulaže u organsku proizvodnju tako što proizvođačima zdravih namirnica snosi troškove maltene celokupne proizvodnje.

- Možemo novac dobiti za troškova sertifikacije, analizu povrća i vodu.... folije za plastenike, plastenike, alat.... Tako da smo prezadovoljni načinom na koji grad Novi Sad brine o nama. Od ove godine i Ministarstvo poljoprivrede vodi više računa o nama. Po hektaru sada možemo da dobijemo subvencije u iznosu od 63.000 dinara, što je sasvim dovoljno novca za potrebe organske proizvodnje - priča Nada.

kurir.rs/ Dnevnik