Berba grožđa u našoj zemlji najpre počinje na Fruškoj gori, tačnije u Banoštoru. Nakon održanih Dana grožđa, posetili smo vlasnike pobedničkog vina, koje je dobilo čak 94 boda, sorte italijanski rizling grašac, a evo gde nastaje vrhunsko vino, pogledajte u priči koju smo zabeležili.
Jovan Ačanski, vlasnik vinograda u Banoštoru ispričao je kako teku radovi u vinogradu.
- Radnici dosta teže izdržavaju. A ja mislim, uvek radimo negde do 14 sati, onda prekidamo, jer ne može da se izdrži. Ovo miholjsko leto stvarno je zasijalo, ali će nam dati kvalitet grožđa da bude što više i s tim će biti i kvalitetnije vino - rekao je Ačanski
Vreme nije bilo idealno za ovu kulturu ali prema rečima vlasnika vinograda, ovo produženo leto biće povoljno.
- Godina nije bila povoljna za proizvodnju grožđa, ali se mudrom agrotehnikom uspelo izdignuti. Količine će biti umanjene. Imali smo kišovito vreme u cvetanju, kraj maja i početkom juna. Mnogo je bilo vlage, bilo je teško sačuvati grožđe, ko nije pazio taj danas nema berbe. Ali mi smo to uspeli i kako vidite, mi imamo grožđe - ponosan je Ačanski.
Pojasnio je zbog čega misli da je na tim prostorima najidealnija klima.
- Imamo stalno strujanje vazduha, koje i sad na ovoj vrućini ipak se malo oseti. A sa Dunava, u popodnevnim satima, pošto je Dunav velika površina, ima ogledalo refleksije. Zato mi kažemo da naše vinograde greje dva sunca. Jedno je sa neba, a drugo sa Dunava - nasmejao se Ačanski.
Porodica Ačanski ima pod lozom šest hektara sorti: italijanski rizling, otonel muskat, šardone i župljanka od belih, a od crvenih frankovka i merlot, kao i muskat hamburg, mirišljavi roze i popularni na tržištu. Rizling je osvojio prvu nagradu na nedavno održanom Danu grožđa u Banaštoru.
Kurir.rs