Foto: Kurir Televizija, Shutterstock

kurir tv

DVE ZEMLJE SU U TOP 50 SVETSKIH EKONOMIJA, A TO PROLAZI ISPOD RADARA?! Bankar: SAD i dalje vodeća sila, ali bude se i neki drugi

InfoBiz

Zemlje BRIKS-a - Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, razmišljaju o stvaranju jedinstvene valute organizacije, koja bi u budućnosti mogla da zameni dolar, upozoravaju stručnjaci. Bivši savetnik CIA, finansijski stručnjak Džejms Rikards je siguran da će nova valuta, ako se pojavi, biti najoštrija konkurencija američkom dolaru.

foto: Kurir televizija

Ovim povodom u jutarnjem programu Kurir televizije gostovao je Vladimir Vasić, bankar i finansijski konsultant.

- Moguće je da zemlje Briksa stvore novu valutu. Nedavno je izašao izveštaj o top 50 svetskih ekonomija, koje baš i nisu nama na radaru, pa se iznenadimo. Brazil, Kina, Rusija i Indija naravno jesu, ali imate i Vijetnam i Filipine i brojne druge zemlje u tih 50 po količini društvenog proizvoda, odnosno onoga što oni stvore u toku godine.

- Verujem da će još dugo SAD biti vodeća ekonomska svetska sila, ali rastu i neke druge zemlje što mislim da je i prirodno kako bi u svetu postojao neki balans. Bez obzira na sve, Amerika ima 3 do 4 odsto svetske populacije, a kontroliše i kreira skoro 25, a možda i malo više bogatstva. Postoji dakle ta neravnoteža. Sada su se i neki drugi probudili, stasali, ojačali i traže, rekao bih neko svoje mesto pod suncem.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video: