Foto: Shutterstock

DA LI JE SADA DOBRO VREME ZA UZIMANJE KREDITA? Ponovo povećana referentna kamatna stopa, evo šta to znači za građane

InfoBiz

Izvršni odbor odlučio je da poveća referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 6 odsto.

Povećana je i stopa na depozitne olakšice – na 4,75%, kao i stopa na kreditne olakšice – na 7,25%.

Pri donošenju ovakve odluke Izvršni odbor je procenio da je potrebno nastaviti sa umerenim zaoštravanjem monetarnih uslova kako ne bi došlo do rasta inflacionih očekivanja i kako bi se osiguralo da se inflacija nađe na opadajućoj putanji i vrati u granice dozvoljenog odstupanja od cilja u horizontu projekcije, navodi se u saopštenju.

foto: Stefan Jokić

Ovo je 13. povećanje referentne kamate od aprila prošle godine, kada je prvi put povećana za 0,50 odsto sa 1 na 1,50 odsto. U istom iznosu je NBS povećala kamatu i u maju i junu, dok se Izvršni odbor u julu i avgustu odlučio na povećanje od po 0,25 procenata, a potom u septembru za još 0,50 odsto. Usledilo je povećanje u istom iznosu i tri naredna meseca, dok su se u NBS u januaru, februaru i martu odlučili da uspore tempo podizanja referentne kamate i uvećaju je za 0,25 odsto.

Kako će se to odraziti na građane? Da li je pravo vreme za uzimanje kredita? Zbog čega cena zlata vrtoglavo skače?

Dejan Gavrilovićfoto: Kurir tv

"Ovo znači kao i prethodnih 12 puta da će se građanima krediti povećati. Verovatno će poskupeti i novi krediti", rekao je Dejan Gavrilović iz Udruženja građana Efektiva.

"Banke moraju da nadoknade svoje troškove, tako da će i krediti biti skuplji. To je signal svima koji su već uzeli kredit ili žele da uzmu da je cena novca sve veća i da bi odluke trebalo da donosimo racionalnije. Takođe nama šalju signal iz NBS da usporimo sa potrošnjom", rekao je finansijski ekspert Vladimir Vasić.

(Kurir.rs/B92/TV Prva)