Foto: Sremska Mitrovica živi

SAOBRAĆAJ

OTVORENO PRISTANIŠTE NA SAVI: Posle Beograda, i Sremska MItrovica dobila međunarodno putničko pristanište

InfoBiz
> 16:51h

U Sremskoj Mitrovici danas je otvoreno međunarodno putničko pristanište, drugo na Savi u Srbiji, pored onog u Beogradu, saopštila je Agencija za upravljanje lukama.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić poručio je da se Srbija, posle nekoliko decenija, okreće rekama, kako bi pospešila razvoj vodnog saobraćaja i ukupan ekonomski razvoj zemlje.

Kada govorimo o saobraćajnoj povezanosti, najčešće se misli na puteve, ponekada na pruge, ali saobraćajno povezivanje znači i vazdušne i rečne veze. Nažalost, Srbija se decenijama ponašala kao da nema dve velike međunarodne reke, kao da nemamo to blago na kojim bi nam mnoge zemlje pozavidele, rekao je Vesić.

foto: Facebook

On je dodao da se zato otvara tek osmo međunarodno pristanište u Srbiji, umesto da ih već bude bar 20.

Radi se i na projektu pristaništa u Šapcu, što će stvoriti mogućnost uspostavljanja rečne veze, brodom, između Šapca i Sremske Mitrovice i Beograda. Završavamo Zemun, radićemo pristaništa u Sremskim Karlovcima, Ramu, najavio je Vesić.

Kako je naglasio, pristanište u Sremskoj Mitrovici nije samo otvaranje jednog objekta, u koje je Vlada uložila 400.000 evra, već govori da su promenjeni prioriteti i će se pažnje obraćati na reke.

Kurir.rs