PILETINA U SRBIJI POSKUPELA 80 ODSTO! Batak i karabatak su 460, bili su 260 dinara, A TEK FILE! Ko nema ni za to, JEŠĆE KRILCA

Profimedia

Cena piletine je za godinu dana gotovo duplirana, pa za batak i karabatak sada treba izdvojiti čak 470 dinara, dok je početkom prošle godine kilogram koštao 260.Pileće grudi su se prodavale po 360, a sada za čak 570 dinara po kilogramu. Najviše je poskupeo pileći file, i to sa 500 na 880 dinara, koliko košta i najkvalitetnije svinjsko meso.

Potrošači se teško mire sa visokim cenama piletine.

- Bila sam zapanjena kada sam videla da upakovani pileći file, od kilograma, košta malo manje od 1.000 dinara, oko 980 dinara. To je nečuveno. U tom momentu nisam pronašla piletinu u mesari, pa sam potražila upakovani proizvod. Koliko sada košta piletina, toliko je doskoro koštao ćureći file, za koji se zna da je oduvek bio skuplji. Sada i ćuretina na akciji može da se nađe po 800-850 dinara - kaže Gordana Petrović iz Beograda, podsećajući da je upakovana piletina pre samo godinu dana koštala 500-600 dinara.

Pšenica

Pšenica je pre samo godinu dana koštala 19 dinara po kilogramu, dok njena cena sada iznosi više od 40

Do ovako velikog poskupljenja nekada jeftinog mesa došlo je pre svega zbog, kako kažu stručnjaci, visoke cene pšenice, kukuruza i ostale hrane za piliće, ali i ptičjeg gripa, koji je desetkovao jata u Evropi. Poskupljenja pravdaju i ratom u Ukrajini.

Profimedia 
Piletina / Ilustracija foto: Profimedia

Ovo je propast

Uprkos poskupljenju, proizvođači su i dalje nezadovoljni cenama.

- Obim proizvodnje se smanjio, ljudi zatvaraju pogone jer im se ne isplati da gaje živinu, pa da je prodaju po ceni koja se nudi za otkup, jer već i sada beleže minuse. Ostali su samo veliki i oni koji imaju stalne kupce koji znaju šta kupuju i spremni su da taj kvalitet plate više - kaže Nenad Genić, proizvođač iz okoline Smedereva.

Proizvođači vape za poskupljenjem jer smatraju da samo tako mogu da sačuvaju farme.

- Živinari su najugroženiji u Srbiji jer živina kao hranu koristi one poljoprivredne proizvode koji su najviše poskupeli, kukuruz i soju, i ne može koristiti, na primer, seno kao alternativu. Tako da, osim realne cene pilećeg mesa od 260 dinara, sve ostalo je propast - navode u Udruženju za živinarstvo.

Oni kažu da je bilo slučajeva da ljudi kupuju od 5.000 do 10.000 brojlera za mini-farme, a sada je pitanje da li će za koju godinu imati proizvodnju uopšte.

- Sada nema toga jer ljudi ne smeju da uđu u posao jer ne znaju koliko će ih sutra koštati kukuruz, struja, druge potrepštine, a za koliko će moći da prodaju ili da li će uopšte prodati te piliće - navode u Udruženju za živinarstvo.

Stočna hrana

I agroekonomista Milan Prostran poskupljenje živinskog mesa pravda skokom cena stočne hrane.

Kurir Televizija 
Milan Prostran foto: Kurir televizija

- Stočna hrana je značajno poskupela. Pšenica, koja se koristi u ishrani stoke i živine, pre samo godinu dana, koštala je 19 dinara po kilogramu, dok sada njena cena iznosi više od 40. Situacija je ista i sa kukuruzom, koji je poskupeo više nego duplo - kaže Prostran.

VRSTA PILETINE FEBRUAR 2022. FEBRUAR 2023.

bataci i karabataci 260 470 pileće grudi 360 570 pileći file 500 850 pileća džigerica 180 360 pileća krilca 220 430

On ističe da je piletina poskupela, ali ne onoliko koliko su poskupele komponente za stočnu hranu. Ipak, prodavci se trude da maksimalno regulišu tu cenu jer su svesni da kada se cena mesa povećava, potražnja se smanjuje.

- Jasno je da su ovde stočari u najnezahvalnijoj poziciji od svih - naglašava Prostran.

On ističe da će meso uvek pronaći svoje kupce, ali je pitanje šta će građani kupovati, jer platežna moć opada.

- Ko nema novca za pileći file, kupiće batake. Ko nema ni za to, ješće krilca - smatra Prostran.

Poskupelo u Evropi i Americi

Cene piletine su duplirane i u Evropi i Americi. Potrošači u Evropskoj uniji za pileći file treba da izdvoje više od deset evra, a u Sjedinjenim Američkim Državama 8,5 dolara. Kako kažu, američka potrošačka udruženja, mnogi potrošači zbog poskupljenja menjaju navike.

- Više ne kupuju pakovanu piletinu po delovima, već sami tranžiraju celo pile da bi uštedeli. Amerikanci prave tutorijale na tu temu. I kod nas potrošači vrlo često odvajaju batake, grudi i ostale delove svežeg pileta i zamrzavaju. Kažu, tako se više isplati.

Kurir.rs / Informer