Foto: Privatna arhiva

Inicijativa „Nordijski zeleni projekat“

Na trećoj po redu KONFERENCIJI na temu efikasnih tokova UPRAVLJANJA OTPADOM predstavljena održiva rešenja za SRBIJU

Održiva budućnost

Treća po redu konferencija u okviru inicijative „Nordijski zeleni projekat – Održiva rešenja za Srbiju” pod nazivom „Efikasni tokovi upravljanja otpadom: Saradnja javnog i privatnog sektora – Ulaganja i iskustva u Srbiji i nordijskim zemljama“ održana je u Startap centru Naučno tehnološkog parka Čačak. Ovu konferenciju organizovala je ambasada Švedske uz pokroviteljstvo i podršku preostale tri nordijske ambasade u Srbiji (Danske, Finske, Norveške).

gradonačelnik Čačka Milun Todorović, ambasadorka Švedske Anika Ben David, ambasador Finske Kimo Lahdevirta, direktor NTP Čačak Mirko Pešićfoto: Privatna arhiva

Konferenciju je otvorila ambasadorka Švedske u Srbiji Anika Ben David (Annika Ben David) u prisustvu nordijskih ambasadora Finske Kimo Lahdevirta (Kimmo Lähdevirta), Norveške Jern Eugen Jelstad (Jørn Eugen Gjelstad), predstavnika ambasade Danske, gradonačelnika Čačka Miluna Todorovića, kao i predstavnika lokalne samouprave, poslovne i akademske zajednice.

  • Srbija je u velikoj meri postavila okvir za reformu sistema upravljanja otpadom, kroz usvajanje Nacionalne politike upravljanja otpadom i akcionog plana. Poslednjih godina kroz saradnju i finansiranje od strane EU, Švedske i Srbije, nekoliko regiona uspostavilo je infrastrukturu za reciklažu otpada. Kroz projekat „Odvajamo“ uspostavlja se sistem odvajanja otpada na mestu nastanka koji se sprovodi u 17 opština u Srbiji, među kojima je Čačak, kako bi se podstakla reciklaža papira, plastike, metala i stakla. Sledeći koraci su ulaganja većih razmera u rešenja namenjena upravljanju biorazgradivim otpadom. Sve veći javni i privatni angažman u upravljanju otpadom doprinosi jačanju cirkularne ekonomije i Zelene agende u Srbiji - izjavila je ambasadorka Švedske Anika Ben David.
ambasadori Norveške Jern Eugen Jelstad, Finske Kimo Lahdevirta i Švedske Anika Ben Davidfoto: Privatna arhiva

Milun Todorović, gradonačelnik Čačka, rekao je obraćajući se učesnicima konferencije da je ova konferencija dobar putokaz ka intenziviranju saradnje, odnosno jačanju svih aktivnosti u cilju daljeg razvoja cirkularne ekonomije u Srbiji.

- Ovo je ujedno prilika da kroz primere dobre prakse iz nordijskih zemalja ukažemo na to koliko je važan odziv i učešće javnosti u ovoj oblasti, koliko su značajne inovacije i korporativna odgovornost za smanjenje otpada, njegovu reciklažu i ponovnu upotrebu. Značajno je i to što su današnje panel diskusije usmerene na nama predstojeće korake u cilju rešavanja različitih tokova otpada kroz zajedničke aktivnosti i saradnju – naveo je Todorović.

gradonačenik Čačka Milun Todorović se obraća učesnicima konferencijefoto: Privatna arhiva

Direktor Naučno tehnološkog parka Čačak Mirko Pešić istakao je da „Naučno tehnološki park Čačak može da se pohvali uspesima kompanija članica koje su svojim znanjem i sposobnostima došle do komercijalnih rešenja za reciklažu otpadnih materijala kao sirovine za nove proizvode“.

  • Posebno bih izdvojio kompanije koje reciklažom ambalažnog stakla ili korišćenjem tetrapaka stvaraju novi građevinski materijal izuzetnih osobina – rekao je Pešić.

Politika upravljanja otpadom u EU i Švedskoj, kao i u Srbiji, uključujući i osvrt na neophodna ulaganja u upravljanje različitim tokovima otpada na nacionalnom i lokalnom nivou bile su glavne teme konferencije.

Učesnici su razmenili iskustva, znanja i prakse o tome kako privatni sektor doprinosi sistematskoj reformi upravljanja otpadom radi smanjenja, ponovne upotrebe i reciklaže otpada. Tomas Niland (Thomas Nylund), stručnjak za upravljanje otpadom iz Švedske asocijacije lokalnih vlasti i regiona (SALAR) preneo je iskustva švedskog javnog sektora u upravljanju različitim vrstama otpada, odnosno, kako pretočiti politiku EU i nacionalnu politiku upravljanja otpada u praksi. Tokom panel diskusije na ovu temu, govorilo se o primerima dobre prakse iz Švedske i Srbije, kao i o interesovanje javnosti u obe zemlje za temu reciklaže.

Uvodnim predavanjem Dragana Rajkovića, direktora održivosti za severnu i istočnu Evropu u švedskoj kompaniji Tetra Pak otvorena je panel diskusija na temu posvećenosti privatnog sektora smanjenju otpada, njegove ponovne upotrebe i reciklaže. Panelisti su razmenili iskustva o inovativnim rešenjima i korporativnoj odgovornosti kada je reč o smanjenju otpada, njegovoj ponovnoj upotrebu i reciklaži.

ambasadorka Švedske Anika Ben David otvara konferencijufoto: Privatna arhiva

Konferencija je završena obraćanjem ambasadora Finske Kima Lahdevirte koji je najavio poslednju, četvrtu konferenciju u okviru inicijative „Nordijski zeleni projekat – Održiva rešenja za Srbiju” pod nazivom „Nordijsko-srpsko partnerstvo za zeleno poslovanje i industrijske procese“ a koja se održava danas u Naučno tehnološkom parku Niš.

Cilj inicijative „Nordijski zeleni projekat – Održiva rešenja za Srbiju” i održanih konferencija jeste podizanje svesti ključnih lokalnih partnera o važnosti zelene tranzicije, kao i prenošenje nordijskih iskustava i znanja u ovoj oblasti. Zelena tranzicija je odlična prilika za nove investicije, otvaranje novih radnih mesta i jačanje lokalnog tržišta i poslovanja.

Promo