BEOGRAD - Dobar deo naših ljudi koji je ubeđen da se zdravo hrani jer jede isključivo crni hleb, uglavnom živi u zabludi jer je broj proizvođača koji stvarno prave crni hleb izuzetno mali.
Većina ih svoj hleb deklarišu kao crni, a u stvari prodaju obojeni beli hleb?!
Kako se onda prepoznaje pravi crni hleb
Pravi crni hleb je, tvrde stručnjaci, samo onaj koji brzo izaziva osećaj sitosti i ne možete mnogo da ga pojedete, nije vazdušast i naduven kao beli, nego mnogo zbijeniji. Ali ima veću vlažnost od belog u sredini.
Kad vidite taman hleb na rafu, ne znači da je to crni hleb nego ga pekari prave od belog brašna i smeša koje mu daju crnu boju - najčešće je to prirodna boja s isprženim sladom koji mu daje tu tamnu nijansu. Razni dodaju razno pa čak i kakao, crno vino i kafu. Ne zaboravite da je crni hleb i teži jer je vlažniji i zbijen.
Pravi crni hleb je mnogo skuplji pa je pitanje ima li i dovoljno interesenata da bi ga pekari masovno pravili i na njemu zaradili.
Crni hleb ima manje kalorija od belog i sita je hrana. Ima više minerala, vitamina i proteina od belog.
Kurir.rs/Youtube