Foto: Shutterstock

Zasadi drvo

DRUŠTVO PRIRODI ILI PRIRODA DRUŠTVU? Pretvorićemo divlju deponiju u dva hektara šume!

Održiva budućnost

Ono što je do skoro bilo ruglo Bačke Palanke, za koju godinu postaće nova zelena oaza!

Površina od oko dva hektara donedavno je bila divlja deponija i smetlište, a sada je raščišćena i spremna za sadnju oko 6.500 sadnica bagrema, sibirskog bresta i duda. Time ćemo, u okviru projekta „Zasadi drvo“, osim ozelenjavanja, učiniti još jedno dobro delo, i to za pčele, jer je bagrem medonosna vrsta, pa je to još jedan važan razlog da se priključite sadnji i uradite nešto dobro za prirodu i biodiverzitet.

Odlagali otpad tokom 40 godina

Opština Bačka Palanka izdvojila je velika sredstva da se raščisti nekadašnja divlja deponija, koja je postojala decenijama.

Milan Čavić, predsednik SO Bačka Palanka, kaže da su na toj lokaciji meštani opštine Čelarevo odlagali otpad tokom 40 godina.

foto: Kurir Televizija

- Tri meseca je bilo potrebno da se ona sanira i rekultiviše. Bilo je preko 20.000 kubnih metara smeća, koje je odneto na drugu lokaciju. Odradili smo ogroman posao, a sada konačno možemo videti da će tamo gde je bilo smeće prošle godine i gde su se dešavali požari sada biti lepa slika i nići će nova šuma. Vojvodina je inače slabo pošumljena, pa je ovo još jedan način da pokažemo da i ovako može da se podiže taj procenat, a posebno na rekultivisanim mestima kao što je ova lokacija - naveo je on i precizirao da se u okolini ove opštine nalazi još 12 divljih deponija čije se saniranje planira.

Čavić je dodao da je i reakcija meštana veoma pozitivna i da su neki od njih čak najavili da će, s obzirom na to da je sadnja radnog dana, uzeti dan od godišnjeg odmora kako bi sa svojom decom došli da sade.

Podižemo nove šume

- Doći će i deca iz lokalne osnovne škole da sade i to će biti veoma lep primer kako budućim generacijama ostavljamo nešto čisto i zdravo - ocenio je on i istakao da i sama opština svake godine sadi oko 2.000 sadnica na svojoj teritoriji.

- Ne možete ni da zamislite kako je to lepo na terenu kad imate interakciju sa ljudima s kojima ste od početka u projektu „Zasadi drvo“, a rezultat je podizanje novih šuma - kaže naša sagovornica Slađana Dabić iz JP „Vojvodinašume“ i dodaje da su sa zadovoljstvom prihvatili predlog opštine Bačka Palanka.

foto: Kurir Televizija

- Mi smo u ulozi stručnog lica i dajemo savete vezane za izbor drveća i za samu pripremu. U samoj realizaciji projekta bićemo prisutni s mehanizacijom koja će izbušiti rupe za sadnju, a takođe smo obezbedili oko 6.500 sadnica bagrema, sibirskog bresta i duda. I na kraju, učestvovaćemo u samoj sadnji - navodi Dabićeva.

Ona je istakla da je sezona sadnje uveliko u toku, ali da je u Vojvodini veliki problem pronalazak lokacija za sadnju.

- Krajem oktobra smo zasadili prve sadnice crnog bora, krajem novembra smo započeli sadnju vrbe i topole i do danas smo zasadili 386.000 sadnica na 800.000 hektara. Imamo resurse, znanje, možemo da proizvedemo sadni materijal, ali do površina nije lako doći - rekla je ona.

Adrija medija grupa i dm drogerie markt zajedno sa institucionalnim partnerima već četiri godine organizovano pošumljavaju mnoge lokacije širom Srbije. Tamo smo gde god je potrebno, a Vojvodini to svakako jeste.