CENE ZIMNICE NA PIJACAMA U SRBIJI: Tegla ajvara 1.200 dinara, mešana salata 270, pekmez 700! Evo gde je turšija najjeftinija

Privatna Arhiva Ilustracija

Na beogradskim pijacama tegla od 700 grama ajvara prodaje se uglavnom od 800 do 1.200, a širom Srbije od 600 do 1.000 dinara. U trgovinskim lancima se na sniženju pakovanje od 690 grama može naći za 315 dinara, dok su redovne cene značajno više. Tako, najskuplja tegla ovog proizvoda od 560 grama u marketima košta 1.124 dinara.

Za litar i po mlevenog paradajza na zelenim tržnicama treba izdvojiti od 200 do 300 dinara, a litar ovog ceđenog soka uglavnom se prodaje od 250 do 300. Flaša tog proizvoda u prodavnicama se kreće od 115 dinara, koliko košta na akciji, do 400. Pijačni prodavci ukiseljene ljute papričice u flaši od pola litra nude uglavnom za 150, a 700 grama turšije za 300 dinara. U marketima se mogu naći slični proizvodi pod nazivom mešana salata, a najjeftinija je tegla od 670 grama koja na sniženju košta 130 dinara, dok redovna cena ide do 250.

Džemovi i pekmezi u tegli od 700 grama, na pijaci se prodaju od 500 do 700 dinara. U trgovinskim lancima teglica džema od 370 grama na akciji košta 240, a redovna cena je 400 dinara. Proizvođač i prodavačica na jednoj beogradskoj pijaci, Jasna Jović kaže da potrošači slabo pazare zimnicu.

Youtube Printscreen 
foto: Youtube Printscreen

- Potražnja je drastično pala u odnosu na prošlu godinu - ističe Jovićeva. - Nema narod para, sve je skupo, kupuju samo najosnovinije.

Slično nam je reklo nekoliko prodavaca, ali neki kažu da je sada tek početak i da očekuju da će kasnije biti bolja prodaja. Građani uglavnom nemaju vremena da sami spremaju zimnicu, ali kažu i da se ne isplati.

- Spremila sam samo nekoliko tegla ajvara, jer ga samo ja jedem u porodici - kaže nam Snežana Dimitrijević.

- Kada se sabere i utrošeno vreme, isplati se više kupiti zimnicu.

Cene na niškim pijacama su raznolike, a u ponudi se može naći baš sve od zimnice. Za teglu domaćeg ajvara Nišlije treba da izdvoje uglavnom oko 700, a na pojedinim mestima cene idu i do 1.000 dinara po tegli. Flaša od litar i po domaćeg, kuvanog paradajza, ljutog i blagog košta 250 dinara. Džem od šljive je 300, dok je od šipka i jagode skuplji za 100 dinara.

Shutterstock 
foto: Shutterstock

Barena paprika i turšija u velikoj tegli prodaju se za 500 dinara. Za iste proizvode, cene su niže u velikim marketima, ali Nišlije kažu da kvalitet ne može da se poredi.

- Takozvani domaći ajvar u marketima može da se kupi i za 350 dinara, ali to nije to. Pun je ljuspica i semenki, a spremljen je na drugačiji način, to se oseti po ukusu - kaže jedna Nišlijka.

Stefan Kojić 
foto: Stefan Kojić

Piroćanci teglu ajvara na pijaci plaćaju oko 800 dinara, dok se u objektima pojedinih maloprodajnnih lanaca može naći i za 400. Pindžur košta oko 600 dinara. Cene raznih sirupa od divljeg i domaćeg voća kreću se od 500 do 1.000 za litar. Najskuplji su sirupi od borovnica, brusnica i drugog šumskog voća. DŽemovi i pekmezi mogu se pazariti od 500 do 700 dinara za teglu. Najskuplji su od smokava, dok tegla šljive vredi od 300 do 500 dinara.

DŽEM OD ŠLJIVA MOŽE I ZA 250

Na Futoškoj, jednoj od najposećenijih novosadskih pijaca, ljuti ajvar košta 600, turšija je 300, a litar kuvanog paradajza prodaje se za 200 dinara. Teglu džema od šljiva Novosađani pazare za 250 dinara.

U LESKOVCU NAJPOVOLJNIJA TURŠIJA

Leskovčani u marketima teglu ajvara od 560 grama plaćaju od 535 do 680 dinara. DŽem od šljiva prodaje se od 660 do 750 dinara u pakovanju od 670 grama. Na akciji se ova voćna poslastica može naći znatno jeftinije. Tako, džem od mešanog voća, košta oko 400 dinara za teglu od 700 grama. Turšiju, u ambalaži od 840 grama, pronašli smo po ceni od 274 dinara, dok ona najskuplja na koju smo naišli, košta i preko 370 dinara. Litar soka od paradajza Leskovčani pazare u rasponu od 223 do 286 dinara.

(Kurir.rs/Novosti)