Cene povrća i voća na pijacama su skoro duplo veće nego prošle jeseni, pa kupovne gotove salate i džemovi ispadnu jeftniji od domaćih
Domaćice koje se odluče da same spreme zimnicu za svoju četvoročlanu porodicu moraće za to zadovoljstvo ove jeseni da izdvoje bar 200 evra, pokazuje računica prodavaca povrća i Kurira.
Zbog sušne godine proizvođači voća i povraća ove sezone imaju znatno manje prinosa, pa su cene na pijacama, kvantašima i marketima skočile skoro duplo u odnosu na prošlu jesen, dok je na sve to dodatno uticala i inflacija.
Tokom ovih jesenjih dana domaćice u Srbiji se uveliko preračunavaju da li je isplativije spremati zimnicu kod kuće ili je pak kupiti gotovu. Računica pokazuje da se u većini slučajeva više isplati pazariti gotove salate, ajvare i kornišone jer ne samo da se smanjuje udar na džep nego štede i uložen rad i vreme.
Prema rečima domaćih proizvođača, ajvar je najkomplikovanija zimnica te i njegova priprema u većim količinama može da potraje i nekoliko dana.
Naime, gruba računica pokazuje da je za pripremu jedne tegle ajvara od 700 grama ove sezone potrebno izdvojiti minimum 600 dinara, pa 15 tegli otprilike košta oko 9.000 dinara.
Dakle, kada se na cenu paprike, koja se na pijacama širom Srbije kreće od 80 pa do 250 dinara, doda cena tegle, koja s poklopcem košta čak 50 dinara, ulja, soli, ogreva ili struje koja se utroši dok se paprika ispeče, dolazimo do grube računice da će domaćice ove godine za jednu teglu ajvara od 700 grama morati da izdvoje oko 200 dinara više nego prošle sezone. S druge strane, "srpski kavijar", kako ga mnogi nazivaju, u teglama iste gramaže u marketima košta već od 250 dinara.
Kurir je istraživao koliko košta i ostalo povrće na pijacama koje je neophodno za pripremu drugih đakonija, poput šarenih salata, paradajza u flašama, kornišona, pinđura i drugih "zimskih jela". Pored crvenih mesnatih paprika, koje su potrebne za ajvar, pijačne tezge preplavljuju i šilje i babure.
One se cene od 150 do 200 dinara, zavisno od veličine i pijace. Pored paprike, za turšiju su neophodni i so, šećer, konzervans, esencija, sirće, biber, što sve skupa može da košta oko 700 dinara. Mnogi gurmani takođe su i ljubitelji ljutih papričica, koje su na pijaci ove godine od 15 do 20 dinara po komadu. U turšiju takođe ulazi i šargarepa, za koju je potrebno izdvojiti od 60 do 100 dinara za kilogram.
Mnoge porodice preferiraju i salatu od paradajza - paradajz u flaši. Ovo crveno povrće se može koristiti i za ajvar, a na pijacama košta od 100 do 150 dinara, dok roze paradajz, popularni jabukar, iznosi od 200 pa na nekim tezgama i do 250 dinara. Uz paradajz je tu i plavi patlidžan, čija je cena od 80 do 100 dinara za kilogram.
Zimnica nije potpuna bez krastavčića, odnosno kornišona. Ove godine njih ne možete naći ispod 100 dinara za kilogram, dok ako tražimo malo kvalitetnije i svežije za kilogram, moramo da izdvojimo do 150 dinara. Od 10 kilograma krastavca može da se dobije oko 20 tegli kornišona.
I za njih, kao i za turšiju, potrebna je esencija, čija je cena oko 320 dinara za litar. Domaćice samo za pripremu kornišona treba da izdvoje oko 2.500 dinara, dok jedna tegla u prodavnicama košta oko 100 dinara.
Kurir.rs/ A. K.
Bonus video: