Foto: AP Photo/Kathy Willens, Ilustracija

najviše se traže garsonjere

RETKO ŠTA U BEOGRADU MOŽE DA SE NAĐE ISPOD 200 EVRA KIRIJE: Paprene cene stanova i u Novom Sadu i Nišu NAJSKUPLJA GODINA

InfoBiz

BEOGRAD - Tržište nekretnina ne miruje. Širom Srbije cena kvadrata odavno je otišla u nebo. Po ceni kvadrata, ali i ceni zakupa prednjače pored Beograda, gradovi Niš i Novi Sad.

Cene zakupa stanova najviše su u periodu od oktobra do avgusta, na šta smo i navikli, a jedan od razloga je povratak studenata i veće interesovanje za stanove koji se iznajmljuju.

foto: EPA/Havier Ethezarreta

Kako sada stvari stoje, ova godina preti da bude, daleko najskuplja za sve one koji se odluče da plaćaju kiriju u ovim gradovima. Poskupljenje stanova ove godine veće je i za više od 10 odsto u odnosu na prethodne godine. Kada govorimo o Beogradu najznačajniji rast cena zabeležen je u opštinama Vračar, Centar, Savski venac, piše Blic.

Tražnja stanova u ovom periodu je velika. Sada je mnogim studentima, a i đacima najneophodnije da obezbede sebi smeštaj. Obično se odlučuju za garsonjere, ili jednosobne stanove. A u većini slučajeva dele troškove sa jednim ili više ciemera u zavisnosti od kvadrature smeštaja.

Beograd

Trenutna situacija takva je da bez 200 evra skoro da nema stana u Beogradu. Garsonjere koje su najtraženije se kreću po ceni od oko 200 evra, naravno u zavisnosti od mesta gde se nalaze. U samom centru grada garsonjere od 18 metara kvadratnih u proseku koštaju 250 evra. Oni koji su spremni da žive na malo daljoj periferiji grada mogu proći i za 150 evra. Čak ni sobe od 15 kvadrata nisu jeftine, jedan od primera je da jedna takva na Karaburbi čak 150 evra, prema podacica sa sajta Nekretnine.

Novi Sad

Kada je reč o Novom Sadu, situacija nije mnogo bolja. Stanovi se kreću po neznatno jeftinijoj ceni nego u Beogradu. Cene jednosobnih stanova od 40 metara kvadratnih u Novom Sadu se kreću i do 500 evra u centru grada, dok je cena garsonjere od oko 23 metra kvadratna 250 evra. Na malo udaljenijim lokacijama, garsonjere mogu da se nađu i po ceni od 200 evra.

Niš

Niš je nešto jeftiniji od Beograda i Novog Sada. Jednosoban stan u Nišu u blizini Medicinskog fakulteta iznosi 220 evra, dok se nameštena garsonjera od 20 kvadrata može naći i za 120 evra. Cene stanova u proseku se u ovom gradu kreću od 150 do 250 evra za garsonjere i jednosobne stanove, što je dosta niža cena kada se uporedi sa cenom stanova u Beogradu i Novom Sadu.

Ono što može da se izvede kao zaključak jeste da su garsonjere najtraženije i razloga jer su i najjeftinije. Ono što je jedan od ključnih fakora koji utiče na cene stanova jeste tržište, koje trenutno ne miruje.

Kurir.rs/Blic