Foto: pks.rs

Predsednik Privredne komore Srbije

MARKO ČADEŽ: Otvoreni Balkan doneo novo poverenje među liderima u regionu! A GRAĐANIMA SRBIJE PORUČIO: U prodavnicama ima svega

InfoBiz
> 10:50h

BEOGRAD - Regionalna inicijativa Otvoreni Balkan donela je, osim olakšica za privredu i gradjane, novo poverenje izmedju lidera Srbije, Albanije i Severne Makedonije, što je veoma važno jer delimo iste probleme, rekao je danas prdsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.

On je, kako je navedeno u saopštenju PKS, ukazao na veliki značaj zajedničkog nastupa na današnjem samitu u Briselu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Albanije i Severne Makedonije, Edija Rame i Dimitra Kovačevskog.

"Kada gledamo odnos EU prema regionu i regiona prema Uniji vidimo da se problemi Beograda, Tirane i Skoplja sa Briselom mnogo ne razlikuju. Ono što je zaista važno jeste da EU sagleda na jedan novi način region, kako i koji pristup može da se promeni u odnosu na ono što smo imali u proteklih 30 godina", rekao je Čadež za RTS.

Podsetio je na predlog poslovne zajednice celog regiona, ne samo Otvorenog Balkana, a to je put u nekoliko koraka ka punopravnom članstvu, da EU ponudi regionu Evropsku ekonomsku zajednicu, kako bi privreda i gradjani uživali u četiri slobode poput Islanda i Norveške.

Kako je rekao Austrija, Švedska i Finska, pre punopravnog članstva ušle su, takodje u Evropsku ekonomsku zajenicu.

"To znači da imamo pristup jedinstvenom tržištu, da naše kompanije mogu mnogo više da rade, da imaju nove poslove i budu konkurentnije. Znamo da to nije lako, da se o tome razgovara u zajednici sa 27 članica, ali jedna od tema samita u Briselu je upravo inovativni način za proširenje", dodao je Čadež.

Govoreći o ratu u Ukrajini i njegovom uticaju na globalnu ekonomiju i srpsku privredu, predsednik PKS je istakao "da nismo izolovani, ali da se ekonomija Srbije dobro drži, da četveromesečni podaci pokazuju da je izvoz porastao 27 odsto, najviše u EU, ali i uvoz, uglavnom energenta, što je znak da se Vlada Srbije priprema za predstojeći nestabilan period".

Za srpske privrednike i kompanije traže se, prema njegovim rečima, i alternativna tržišta kao što su Egipat, Saudijska Arabija i druga.

Situacija u maloprodaji u Srbiji je, po rečima Čadeža, stabilna, hrane ima dovoljno - brašna, ulja, šećera i svih drugih namirnica i "ne treba očekivati neku nestabilnost".

"PKS prati svaki dan potražnju u maloprodaji, prvi udar se smirio, potražnja se stabilizovala nema potrebe za zalihama i da građani razmišljaju da li će biti hrane", rekao je Čadež.

Ono na šta se teško može uticati jeste, kako je rekao, inflacija sa kojom se suočavaju sve ekonomije, a na koju utiče rast energenata na globalnom nivou.

"Mi nismo izolovano ostrvo, sve zemlje sveta se bore sa inflacijom. Cena kredita je veća, ali i pokušaji da se smanji inflacija mogu da dovedu do manje dinamike u privredi", ocenio je predsednik PKS.

Govoreći o kandidaturi Beograda za specijalizovanu izložbu Expo 2027, istakao je "da bi to bila velika prilika za naš glavni grad i za Srbiju da se predstave kao regionalni hab i čvorište".

O kandidatu za Expo 2027 odlučivaće se, prema njegovim rečima, sledeće godine, a dobijanje kandidature značilo bi i velika ulaganja u domaću infrastrukturu, hotele i kongresne centre.

Istakao je da će potpisivanje Sporazuma o franšizi francuske kompanije Akor i domaće Promont grupe omogućiti dalji razvoj turizma Srbije, malih i srednjih preduzeća povezanih sa tim banjskim kompleksom na Fruškoj gori, ali biti i dodatni adut za kandidaturu za Expo 2027.

Kurir.rs/Beta