Foto: Zasadi drvo

zasadi drvo

Kikindski osnovci obavili odličan posao

Kikinda, zvanično najmanje pošumljena opština u Srbiji sa svega jedan odsto pošumljenosti, zahvaljujući prošlogodišnjoj sadnji osnovaca iz Nakova dobila lepu šumicu

Zasadi Drvo
> 12:49h

Pre nešto manje od godinu i po dana ovaj deo Nakova nadomak Kikinde bio je potpuno zapušten i neuređen. Meštani ovog sela predložili su da se upravo na toj lokaciji zasade sadnice. Danas potpuno drugačija slika. Ovde sada niče nova šuma, a sadnice su zasadile vredne dečje ručice.

Deca iz lokalne OŠ „Petar Kočić“ prošle godine u februaru su sa svojim učiteljicama i nastavnicima na 1.800 kvadratnih metara zasadila oko 100 sadnica sibirskog bresta i javora. Da školska šuma u Nakovu lepo napreduje, uverili smo se posetivši lokaciju. Sadnice su bile stare četiri i pet godina i sada se lepo razvijaju uz pažnju i brigu dece iz škole. Vredni osnovci sve vreme vodili su računa o svom zasadu, što potvrđuje i podatak da je uspešnost sadnje veća od 90 odsto, jer su sadnice zasađene s ljubavlju, dečjom rukom.

Deca sade i čuvaju šume

foto: Zasadi drvo

Gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač je napomenuo da će Grad Kikinda zajedno sa svojim partnerima sve učiniti kako bi se što više radilo na pošumljavanju i vodilo računa o novim sadnicama.

- Zahvaljujem kompanijama Adrija medija grupa i dm drogerie markt, koje su pokrenule akciju „Zasadi drvo“, kao i Pokrajinskom sekretarijatu, koji učestvuje u ovakvom projektu, kako bismo zajedno podigli svest mladih u vezi sa zaštitom životne sredine. Upravo je jedan od načina da deca sama sade svoje školske šume. Vidimo da učenici o tim stablima brinu, što je znak da su shvatili značaj životne sredine - naveo je Lukač.

Brankica Tabak, podsekretar Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, ističe da akcije ozelenjavanja u kojima učestvuju vaspitno-obrazovne ustanove i u okviru kojih deca daju svoj doprinos u kreiranju čistije, zdravije i zelenije životne sredine, za njih imaju poseban značaj.

- Zahvaljujući ovakvim aktivnostima, činimo da deca „ekološki“ rastu, a ekološka slika područja bude još bolja i lepša. Sekretarijat posebno ceni što je Grad Kikinda svojim zalaganjem učinio da ova šuma zaživi i na poseban način oplemeni prostor. Radujemo se svakoj aktivnosti koja utiče da okolinu učinimo zdravijom i lepšom, a posebnost ovog dana krije se u činjenici da su sadnice opstale i da će najmlađe učesnike jednog dana podsećati na važan segment njihovog odrastanja, ali i detinjstva - navela je ona.

Zelena oaza u Nakovu

foto: Zasadi drvo

Slađana Dabić, diplomirani inženjer šumarstva iz JP „Vojvodinašume, podsetila je da je to preduzeće u proleće 2021. godine Kikindi doniralo 600 sadnica.

- Dobra volja, motivisani partneri, slobodan odgovarajući prostor, zdrav sadni materijal, plus vredne ruke koje su zasadile odabrane sadnice, bila je formula uspešne akcije „Zasadi drvo „ u kojoj JP „Vojvodinašume „ već tradicionalno učestvuje. Samo tokom prethodne sezone donirali smo 10.300 komada sadnica, koje su uslove za svoj dalji rast našle širom Vojvodine. Na taj način smo posredno pošumili oko 280 hektara površine zemljišta u naselju i oko njega, čime će znatno biti unapređen kvalitet vazduha, a krajolik će dobiti novu i bogatiju estetsku komponentu. Negde je to bio drvored, negde vetrozaštitni pojas, a u Nakovu jedna lepa, kompaktna parcela, koja ima velike šanse da postane prava mala zelena oaza. Sadašnji izgled mladih stabala, sudeći po zdravim krošnjama koje se lepo razvijaju, obećava da će ovde svoje mesto za igru, druženje i odmor rado potražiti deca, ali i njihovi roditelji. Svega nekoliko sadnica se osušilo i njih na jesen treba zameniti vitalnim sadnicama iste starosti - istakla je ona.

FOTO: Zasadi drvo
FOTO: Zasadi drvo
FOTO: Zasadi drvo
FOTO: Zasadi drvo
FOTO: Zasadi drvo
FOTO: Zasadi drvo
FOTO: Zasadi drvo

Učiteljica ponosna na svoje đake

Deca gaje školsku šumu

Tatjana Martonoši, učiteljica drugog razreda u OŠ „Petar Kočić“, veoma je ponosna na svoje učenike koji su uživali u sadnji i sada uživaju u gajenju tih sadnica.

- Sa jednim delom đaka bili smo u školi u prirodi na planini Gučevo, pa su mogli da vide koliko je taj deo naše zemlje pošumljen, za razliku od Vojvodine. Mi, inače, u okviru projekta pravimo jedan pano o pošumljenosti Vojvodine i oni su to veoma lepo povezali. Deca su shvatila da je i ova prošlogodišnja sadnja doprinos većoj pošumljenosti naše lepe Vojvodine. Imali smo i istraživanje da deca prepoznaju vrste drveća koje rastu oko naše škole, pa smo saznali da ima i listopadnih i četinarskih vrsta - navela je učiteljica Tatjana.

Jelena Vukić