Foto: Shutterstock

svi čekaju da padne

CENTAR LJUBLJANE PAPREN, ALI JOŠ JEDAN GRAD JE SKUPLJI OD BEOGRADA: Ovo su cene nekretnina u EX-YU zemljama!

InfoBiz

Kada će cene stanova pasti, najveće je pitanje svih koji razmišljaju da se skuće. Mnogi se slažu da će jeftiniji kvadrati biti kad tad, ali svi se pitaju da li i koliko čekati.

Uprkos poskupljenjima, potražnja za nekretninama je u stalnom porastu, a enormno poskupljenje građevinskog materijala posebno utiče na rast cene novogradnje.

Uvidom u globalnu bazu podataka Numbeo, Al Jazeera Balkans je istražila cene nekretnina u glavnim gradovima zemalja u regionu.

Podaci Numbe pokazuju da je iznajmljivanje dvosobnog stana u centru grada u proseku najskuplje u Ljubljani (651 evra), a najjeftinije u Skoplju – 264 evra.

Zagrepčani će za dvosobni stan u centru grada u prosjeku izdvajati 498 evra, a izvan centra 374 evra.

U centru Beograda za isti stan se izdvaja 456 evra mesečno, a 374 evra za stan koji nije u centru grada.

Korisnici stranice Numbeo iz Podgorice kažu da za najam dvosobnog stana u centru grada izdvajaju 339 evra, izvan centra 239 eura.

Na osnovu 124 unosa korisnika iz Prištine, najam dvosobnog stana u centru grada košta 277 evra, izvan centra – 216 evra.

Najam stana u centru Sarajeva u proseku košta 269 evra, izvan centra je 180 evra. U Skoplju se stan u centru grada u proseku plaća 264 evra, a izvan centra 188 evra.

foto: Al jazeera

Kolika je cena kvadratnog metra?

Kada se pogleda cena kvadrata stana opet je najskuplja Ljubljana. U centru grada kvadrat dvosobnog stana košta 4.277 evra

Kvadratni metar dvosobnog stana u centru Zagreba košta u proseku 3.440 evra, u Beogradu 3.099 evra.

foto: Al jazeera

U Sarajevu cena je ipak nešto niža – kvadratni metar u centru grada u proseku košta 1.838 evra.

Kvadratni metar dvosobnog stana u centru Podgorice košta 1.556 evra, u centru Skoplja 1.461 evra, u Prištini 1.365 evra.

(Kurir.rs / Al Jazeera Balkans)