700 DINARA ZA KILOGRAM JAGODA: Prvo voće iz plastenika stiže za nedelju dana, a ovo će biti najniža cena po kojoj će se prodavati

Kurir/T.Ilić

Prve domaće jagode iz plastenika na pijace stižu za nekih nedelju dana. Proizvođači očekuju da će im cena biti 700 dinara za kilogram, što znači da će ovo voće biti za nekih 20 do 30 odsto skuplje nego prošle godine. Najveći uticaj na ovakvu cenu ima drastično poskupljenje mineralnih đubriva.

Ipak, s prvim jagodama koje se gaje na otvorenom, što će biti početkom maja, polako će padati i cena ovog voća. Uzgajivači, međutim, ne veruju da će tokom ove sezone one biti jeftinije od 300 dinara za kilogram, bar kada je reč o konzumnim jagodama.

- Počele su da crvene jagode u plasteniku i očekujemo ih za nekih desetak dana, a kod nekih i ranije. Na pijaci se još prodaju one koje uvozimo iz Grčke i Turske, ali kada krenu naše, više ne kupujemo ove iz inostranstva. Problem bude u nekih nedelju dana, koliko se poklope ove uvozne i domaće. Imajući u vidu kvalitet naših, pogodnost klime, nema razlike između plasteničke i ove na otvorenom. Naročito što su sada topli dani, pa je plastenik po ceo dan otvoren - ispričao je uzgajivač Nemanja Popović.

Profimedia 
foto: Profimedia

Kako je ispričao Popović, koji jagode gaji u selu Stojnik kod Aranđelovca, noću staklenik zatvaraju, a prekrivaju ih posebnom navlakom, kada se očekuje mraz. To jagodu ne oštećuje, a podigne temperaturu za neka četiri stepena.

- Prošle godine, kada je krenula jagoda iz plastenika, koštala je 500 dinara za kilogram, sada to neće ići ispod 700 - objašnjava Popović. - Kasnije, kada stignu ove koje se gaje na otvorenom, na pijacama neće biti ispod 300 dinara. Jeftinije će moći da se pazare one za preradu.

U selu Stojnik nekoliko mladih danas gaji jagode na više od 10 hektara zemlje. Sve je više, kažu, ljudi iz Šumadije koji se bave ovim poslom. Najpoznatiji i najveći proizvođači jagoda u Srbiji nalaze se u okolini Šapca i Smedereva. Zvanični podaci pokazuju da su se 2016. godine u Srbiji jagode gajile na nekih 395, dok je danas to blizu hiljadu hektara.

Sveža jagoda najviše se izvozila na tržište Rusije, a smrznuta u Nemačku i Francusku. Smrznutu kupinu prodajemo Nemcima, Amerikancima, Belgijancima, Poljacima, Britancima, Francuzima i Holanđanima. Zaleđenu borovnicu plasiramo u Holandiju i Nemačku. Malinu smrznutu u Nemačku i Francusku, a nešto manje količine u Belgiju, Kanadu, SAD, Švedsku.

(Kurir.rs/Novosti)