Foto: Shutterstock

Iznajmljuju stanove na top lokacijama, a hoće i da ih kupe

RUSKA OFANZIVA NA SRBIJU! OVAKVIH OGLASA SVE JE VIŠE: Dva momka iz Rusije traže stan do 700 evra, kuću od 50m² plaćaju do 1.000!

Najviše se interesuju za iznajmljivanje stanova i kuća površine do 50 kvadrata, a za to su spremni da izdvoje od 400 do 1.000 evra mesečno

InfoBiz
> 16:01h

BEOGRAD - Od izbijanja rata u Ukrajini, u Beogradu, ali i širom Srbije, primećen je sve veći broj ljudi iz Rusije. Dolaze mladi bračni parovi, ali i cele porodice sa decom, mnogi svoje poslove nastavljaju da rade odavde, mnogi iznajmljuju stanove, a sve je više i onih koji traže da kupe nekretninu.

Najviše se interesuju za iznajmljivanje stanova i kuća površine do 50 kvadrata, a za to su spremni da izdvoje od 400 do 1.000 evra, mesečno. Ocena je i da ih interesuju nešto luksuznije nekretnine, a kako vrme prolazi sve je više onih koji se odlučuju i da nekretninu kupe, takođe na centralnim lokacijama.

foto: Shutterstock

Beograd je nesumnjivo u fokusu, a sve je više i oglasa koji to potvrđuju.

- Ćao svima! Hitno potreban 2,5 sobni stan za 2 zaposlena momka iz Rusije u centru Beograda na pola godine. Cena do 700 evra bez računa (Ako 3 sobe) ili 2 stana po 1 osobe u centru grada isto (do 350 evra) Molim Vas da ponude šaljete u inboks. Hvala!!!, piše na jednom oglasu.

U drugom par iz Moskve kaže sledeće: "Tražimo stan na duži vremenski period u Beogradu. Preselili smo se zbog posla, firma se nalazi u Srbiji. Imamo rođake i prijavljeni smo na adresu u Beogradu gde se i nalazimo. Želimo da pronađemo stan do 400 evra u Beogradu. Možemo odmah da se uselimo!"

foto: EPA/Havier Ethezarreta

Jedan taksista kaže da je Rusa u Beogradu svakim danom sve više i više.

- Juče sam vozio dva momka, zatim bračni par sa jednim detetom i onda još jedan bračni par. Rusi su i mojim kolegama poslednjih dana sve češće mušterije. Najčešče su to mladi ljudi, do 45 godina, i najveći broj njiih je nastavilo da radi svoje poslove odavde.

Neki su mi pričali i da radeći iz Moskve za svetske kompanije nisu mogli da naplate svoje usluge i da im je to bio razlog za preseljenje. Beograd pritom često pominju kao bratski grad za koji su sigurni da im neće praviti probleme - kaže sagovornik Blica.

foto: Beta/Xinxua/Xu Jinquan

Dodaje i da su svi oni sa kojima se sreo iznajmili stan, ali da su se mnogi raspitivali za kupovinu nekretnine. - Utisak je da imaju novca. Jedan bračni par je u centru grada zakupio stan za 800 evra. Lep stan na dva nivoa - kaže on.

foto: Filip Plavčić

Žitelj Novog Beograda kažu da poslednjih dana, kako je lepo vreme, često šeta i da na ulicama vidi mnogo automobila ruskih registracija.

-- Sve su to dobri, skupi automobili i u svakom ima najmanje dvoje ljudi. Viđao sam i decu - kaže naš sagovornik. Jedan učesnik na tržištu nekretnina pita se da li će nova tražnja sada dodatno podići cene.

- Pravilo je da veća tražnja znači i veću vrednost. Sada je samo pitanje kolika će ta dodatna tražnja biti.

foto: Rina

Za kvadrat 1.450 evra

S obzirom da je najveći broj Rusa zaintersovan za nekretnine u centru Beograda, a čije se cene u proseku kreću, prema poslednjem izveštaju oglasnog portala Nekretnine, oko 2.500 evra za kvadrat ocena je da su za stan spremni da odvoje od 70.000 do 125.000 evra.

foto: AP Photo/Kathy Willens, Ilustracija

Inače, prosečna cena stana u starogradnji u Srbiji bila je 1.104 evra po kvadratu, što je za 10 odsto više u odnosu na 2020. godinu, dok je u novogradnji iznosila 1.450 evra i viša je za oko 9 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

- Ukupan obim novčanih sredstava na tržištu nepokretnosti u Srbiji iznosio je 6,1 milijardu evra, što je za 47 odsto više u odnosu na 2020. godinu. Najveće učešće u obimu novčanih sredstava ostvareno je na tržištu nepokretnosti u Beogradu u iznosu od 51 odsto, zatim u Vojvodini 26 odsto, u Šumadiji i zapadnoj Srbiji 16 odsto i u Južnoj i istočnoj Srbiji 7 odsto, navedeno je u Godišnjem izveštaju sa tržišta nepokretnosti RGZ.

foto: AP Photo/Kathy Willens, Ilustracija

Prošle godine je prodato 50.275 stanova, 34.640 građevinskog zemljišta, 24.920 stambenih objekata i 23.810 poljoprivrednog zemljišta. Kada je reč prometu stanova udeo kupoprodaja stanova u novogradnji u odnosu na ukupan broj kupoprodaja stanova u 2021. bio je 42 odsto, što je za tri odsto više u odnosu na 2020. godinu.

Kurir.rs/Blic