Klijenti na meti hakera, Foto: Stock photo

oprez

U TOKU JE NAPAD HAKERA NA GRAĐANE SRBIJE! Klijentima banke masovno stižu UPLATE OD 14.000 EVRA! Ovo uradite da vas NE OPELJEŠE

InfoBiz
> 16:30h

Mnogi klijenti Banke Intesa u Srbiji poslednjih dana dobili su imejl poruku sa obaveštanjem o navodnom prilivu veće sume deviza pa čak i do 14.090 evra!

Ovo su objavili i mnogi korisnici tvitera, dok iz Banke Intesa upozoravaju da je u pitanju prevara i apeluju na korisnike da ne otvaraju fajlove u mejlu i odmah ga izbrišu.

foto: Screenshot

Naime, banca je na svom Tviter nalogu potvrdila da je nekoliko njenih klijenata dobilo imejl poruku sa malicioznim prilogom, koju je navodno poslala banka.

foto: Screenshot

- I-mejlovi ove vrste su do sada u "subject“ polju imali: "Obaveštenje o deviznom prilivu: EUR 14090.00“ ili "Obaveštenje o deviznom prilivu: EUR 9050.00“. Navedeni i-mejl sadrži prilog sa malicioznim sadržajem. Molimo vas da u cilju bezbednosti vaših računara i podataka, ne otvarate prilog, niti da postupate prema instrukcijama iz i-mejl poruke, a i-mejl odmah obrišete - navela je Banka Intesa.

Banka je objavila i da je preduzela neophodne korake u cilju sprečavanja daljih aktivnosti protiv njenih klijenata, uz podsećanje da Banca Intesa ovaj tip obaveštenja klijentima šalje sa digitalnim potpisom, čime omogućava verifikaciju identiteta pošiljaoca i pre otvaranja imejla.

Podsetimo, na iste imejlove ova banka je upozorila i u oktobru prošle godine, dok je pre dve nedelje zdala i upozorenje o lažnoj Fejsbuk stranici banke i pokušajima prevare. Lažna stranica je pozivala korisnike Banke Intesa da fotografišu svoje platne kartice i slike pošalju administratorima stranice, kao i da lajkuju i podele ovu objavu, a banka će im za uzvrat pokloniti “dupliranje novčane sume na računu”.

Kurir.rs