Foto: Shutterstock

posao u doba pandemije

ŠTA AKO SA SIMPTOMIMA KORONE DOLAZITE NA POSAO? Šef ne može da vas natera da se testirate, ali ovo pravo ima!

InfoBiz

Sa pandemijom se borimo skoro već dve godine i sve češće čujemo kako i deca pozitivna na korona virus idu u školu. S rastom broja zaraženih sve češće imamo primere i da "sumnjivi" radnici dolaze na posao, pa je i sve opravdanije pitanje šta to može poslodavac ukoliko mu radnik dolazi u kancelarije "šmrcav" i obrnuto - koja su prava i obaveze zaposlenih.

Najopštije govoreći, poslodavci imaju obavezu da obezbede bezbednost i zdravlje svojih radnika i ostalih lica u radnom okruženju. S druge strane, zaposleni su dužni da se ukoliko primete simptome u najkraćem roku obrate lekaru, i izoluju. To je, međutim, tek početak ove priče.

Koja su to sve prava i obaveze poslodavca, a koja radnika kada je u pitanju korona virus, ovo su rezultati.

Prvo i osnovno pravo zaposlenog ukoliko oseti simptome virusa Kovid 19 jeste pravo na bolovanje, i ono niko ne može da mu uskrati. Pravo koje proističe, jeste da svako lice koje je odsutno sa posla, a ima ugovor o radu, ima i pravo na zaradu i naknadu zarade tokom bolovanja.

Kada je u pitanju klasično bolovanje ono iznosi 65 odsto od pune zarade za dane bolovanja. Kod korone, odluku o tome donosi poslodavac, pa tako imamo slučajeve da neki tokom korone bolovanja isplaćuju celu zaradu, a neki 65 odsto.

- I upravo tu se često krije problem. Radnici često znaju da im korona bolovanje neće biti plaćeno u celosti, i mnogi se zato odluče da dolaze na posao, a uprkos simptomima. Često su ti simptomi blagi. Tu međutim, imate i drugu stranu priče. Poslodavci često, nakon proteka perioda izlolacije od 14 dana od radnika traže da se vrate na bolovanje. Ima i onih koji su to spremni novčano da nagrade. Razlozi su finansijske prirode jer u poslednje vreme imate sve više firmi koje se suaočavaju i sa gubicima i sa manjkom radnika - kaže predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić i dodaje da zaposleni mogu da se obrate sindikatu u slučaju da im prava budu uskraćena.

S druge strane, obaveza svakog zaposlenog jeste da se, ukoliko oseti simptome virusa, javi svom lekaru, ali i da obavesti nadležne na poslu, a kako ne bi ugrožavao zdravlje kolektiva.

foto: Shutterstock

Što se tiče poslodavaca, oni su dužni da kreiraju i održavaju radno okruženje koje ne predstavlja rizik po bezbednost i zdravlje, kao i da obezbede adekvatnu opremu i prostorije za radnike. Većina nacionalnih propisa o bezbednosti i zdravlju na radu upravo i sadrži takve odredbe.

- Poslodavci su dužni i da ukažu svojim zaposlenima da treba da se obrate za pomoć lekaru u slučaju kovid simptoma, a kako ne bi ugrozili ostale zaposlene. On može radnike i uputiti na zdravstveni pregled, ali ga ne može i prisiliti na njega. U slučaju da zaposleni odbija da se testira i udalji sa posla, poslodavac o tome može obavestiti sanitarnog inspektora - nastavlja Savić.

Savić kaže i da mnoge računice pokazuju da svakog zaraženog koronom, bolovanje i lečenje košta oko 230 evra.

- Zato je preporuka poslodavcima da svakom svom obolelom zaposlenom daju novčanu pomoć koja će iznositi bar od 10 do 15 hiljada dinara - zaključila je naša sagovornica.

(Kurir.rs/Blic Biznis)