KURIR TELEVIZIJA

KOJI KREDIT IZABRATI ZA KUPOVINU STANA? Varijabilna, fiksna ili mešovita kamatna stopa, pitanje je sad

InfoBiz

Pri kupovini stana, mnoge muči pitanje koji kredit uzetI. Najveći strah uglavnom je iznos kamate - da li je bolja fiksna, varijabilna ili kombinacija obe.

Kurir televizija istraživala je koje su prednosti i rizici i koju opciju je najbezbolnije izabrati kada se zna da fiksna kamatna stopa pruža sigurnost jer je konstantna i trenutno je veća od varijabilne, koja je podložna promeni. Da li će se varijabilna menjati, zavisi od euribora – referentne kamatne stope po kojoj evropske banke međusobno pozajmljuju novac. U poslednjim godinama on opada i trenutno je negativan, što ide na ruku klijentima.

Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije kaže da oni koji imaju varijabilnu kamatnu stopu, imaju niže rate kao posledicu nižeg euribora.

foto: Kurir TV

"Da ste imali fiksnu, vi ne biste osetili tu blagodet. Naravno, to može da ide i u drugom pravcu", objašnjava Vasić, koji dodaje da u slučaju da euribor raste, povećava se i rata za kredit. Dejan Gavrilović iz Udruženja Efektiva naglašava da su slučaju da se euribor vrati na vrednost od četiri odsto, njegova kamatna stopa bi bila oko sedam odsto.

"A to bi značajno uvećalo ratu", kaže Gavrilović.

Stručnjaci upozoravaju da za kraći period otplate nije veliki rizik odlučiti se za varijabilnu kamatu, ali da bi za dugoročnije kredite trebalo razmisliti o fiksnoj.

(Kurir.rs)

Bonus video: