OGLASI ZA POSAO KOJI SU STALNO OTVORENI: Nije lako naći radnika, a naći dobrog je kao dobitak na lutriji

Printscreen RTS

Da bi zadržao vredne sezonce, Dobrivoje Radović iz Prilika kod Ivanjice mesecima pre berbe mora da im obezbedi adekvatne uslove za boravak na imanju.

"Svake godine je tu problem, ne po pitanju samo sezonskih radnika za branje malina, nego svih kultura. Mi imamo sezonske radnike niz godina unazad, iste sezonske radnike", priča Dobrivoje Radović iz Prilika kod Ivanjice.

Dodaje i da će radnici ako su zadovoljni opet doći, a ako nisu, oni neće doći kod istog gazde, već traže nešto bolje i normalnije za život.

Sa problemom nedostatka radne snage suočavaju se i ugostitelji. Najpre su, zbog zarade, konobari i kuvari počeli da odlaze u okolne zemlje, a potom i na turističke brodove. Od prošle godine mnogi su služenje gostiju zamenili kurirskom dostavom.

"Mislim da im je lakši posao jer mogu da rade šest ili osam ili pet ili dvanaest sati koliko žele da rade, nemaju neko određeno radno vreme. Mislim da mogu da naprave slične ili veće pare nego kada rade kao kelneri", smatra Miša Relić, predsednik Udruženja noćnih barova i klubova.

Shutterstock 
foto: Shutterstock

Da nedostaje dobrih radnika uverili su se i oni koji bi da grade ili renoviraju objekte. Radovan Ivanović od prošle godine pokušava da pronađe zidare za garažu od 40 kvadrata.

"Ljudi su zauzeti. Treba unapred dogovoriti kako, šta, gde. Sad imam jedog drugara koji će da pokuša da mi dobru jednu firmu organizuje, ali to će tek biti za dogodine. Ove godine nema šanse", govori o svom problemu Radovan Ivanović iz Kosjerića.

Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije, smatra da godinama nemamo na pravi način školovanje mladih kadrova iz tih oblasti.

"Svi oni građevinski poslovi, ali ne oni građevinski poslovi na velikim gradilištima, nego oni za potrebe građana kojima su neophodne usluge vodoinstalatera, keramičara, zidara, molera", kaže Atanacković.

Oglasi u kojima se traže zidari, moleri, keramičari, mesari, zavarivači, pa i konobari, stalno su otvoreni. Poslodavci se godinama žale da im je sve teže da nađu radnike, a ni građani ne prolaze bolje u potrazi za majstorima.

Teško predvideti koji će kadrovi nedostajati

U uslovima brzog tehnološkog napretka teško je predvideti koji će kadrovi nedostajati za dve ili tri godine, kažu u Ministarstvu prosvete. Zato svake godine analiziraju tržište i prave planove za upis.

"Ako smo prepoznali da na našem tržištu nedostaju zidari, operateri, osnovni građevinski radnici, modni krojači, kuvari, pekari, mesari... Mi smo se opredelili da ljudi koji već postoje u sistemu koji rade dugo godina, a koji nisu mogli da steknu formalno obrazovanje iz raznoraznih razloga da kroz pravilnik o priznavanju prethodnog učenja mogu da dokažu da imaju te kompetencije i da dobiju određeni sertifikat koji govori o njihovim stručnim kompetencijama. Naravno ovaj sertifikat ne možemo da mešamo da diplomom", objasnila je Gabrijela Grujić, pomoćnik ministra prosvete za dualno obrazovanje i vaspitanje.

Interes privrede je da u najkraćem roku obezbedi neophodne kadrove, a zaposlenih da dobiju najbolje uslove za rad, što često nije lako uskladiti.

(Kurir.rs/RTS)