Foto: Shutterstock

Obeležavanje Svetskog dana zaštite životne sredine

Održiva budućnost

Javno preduzeće „Srbijašume“, Opština Mali Zvornik, JKP „Drina" Mali Zvornik i udruženje „Naša Drina“ će zajedno sa brojnim lokalnim udruženjima akcijom čišćenja desne obale reke Drine, obeležiti 5. jun – Svetski dan zaštite životne sredine. Cilj ove akcije je da utičemo na podizanje ekološke svesti šire javnosti i ukažemo na to da prirodu možemo samo zajednički da sačuvamo.

Okupljanje učesnika je zakazano za subotu u 10 časova na platou „Šetalište“ na obali reke Drine u Malom Zvorniku i svi su dobrodošli da se priključe ovoj akciji.

Svetski dan zaštite životne sredine ustanovile su Ujedinjene nacije 1972. godine na Konferenciji o zaštiti životne sredine koja je održana u Stokholmu. Od tada se svakog 5. juna u celom svetu ovaj datum obeležava raznim ekološkim akcijama i kampanjama kako bi se na taj način skrenula pažnja široj javnosti na značaj očuvanja životne sredine. Tema ovogodišnjeg Svetskog dana zaštite životne sredine je „Obnova ekosistema“, a podrazumeva obnovu šumskih, poljoprivrednih, rečnih, morskih i drugih životnih zajednica.

Javno preduzeće „Srbijašume“ učestvuje u svakodnevnoj nezi šumskog ekosistema naše zemlje kroz redovne procese unapređenja stanja postojećih šuma i podizanja novih šuma. Optimalna šumovitost kojoj ovo preduzeće konstantno teži, pozitivno utiče na klimatske promene, kvalitet voda i vazduha, floru i faunu .