Foto: Shutterstock

Povučene s tržišta

OPASNO: Hodalice iz kojih bebe lako mogu da ispadnu!

Čak deset dubaka povučeno sa tržišta jer nemaju protivklizne trake, pa se dete može prevrnuti, navedeno je na sajtu Ministarstva trgovine

InfoBiz

Čak deset hodalica za bebe povučeno je u prethodne dve nedelje sa tržišta zbog rizika od povreda!

Reč je o hodalicama kineskih proizvođača, kod kojih je ustanovljeno da nemaju protivklizne trake, pa se dete može prevrnuti, ispasti iz dupka i ozlediti! Obaveštenje o povlačenju ovih proizvoda sa tržišta objavljeno je na sajtu Nepro, sistema za uzbunjivanje o nebezbednim proizvodima Ministarstva trgovine. Dana 6. januara povučena su dva dupka „pegolini“, modeli „primo“ i „roker“, kineskog proizvođača „Đin Sun Dži plastiks“, a distributeri ovih proizvoda su firme iz Beograda, Arilja, Pančeva i Kragujevca.

Stroge zabrane

- Šetalica ima osam točkova i nema protivklizne trake, pa postoji indicija da dete može da ispadne iz nje i da se povredi prilikom silaska niz stepenice ili vožnje po neravnim površinama - piše na sajtu Nepro i dodaje se da su ovi proizvodi povučeni iz prometa.

Neposredno pred novogodišnje praznike, 29. decembra, kada se inače i kupuje dosta poklona za decu, povučeno je čak osam hodalica koje proizvodi „Šangaj tojs import eksport kompani Čajna“, a koje u Srbiju uvozi kompanija iz Niša. Problematični modeli koji mogu uzrokovati povrede kod beba su W3, W4, W5, W1349, W1351, W1353, W201 i W5203.

- Zabranjuje se nuđenje, izlaganje, isporučivanje i činjenje dostupnim nebezbednih proizvoda dečje opreme, hodalica-dupkova. Naređuje se hitno povlačenje proizvoda i otklanjanje neusaglašenosti - navodi se u obaveštenju Nepro.

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS), kaže za Kurir da potrošači koji su kupili ove hodalice imaju pravo da traže povraćaj novca.

- Potrošači, po zakonu, imaju pravo da hodalicu vrate u prodavnicu i od uvoznika traže obeštećenje. Međutim, uvoznici to nekada prebacuju na proizvođača i vrlo često se dešava da potrošač ne dobije nazad novac - kaže Papović i dodaje da obeštećenje uglavnom daju ozbiljnije kompanije, koje su dugo na našem tržištu.

Važna je kontrola

Dodaje da bi svaki proizvod trebalo da prođe kontrolu prilikom uvoza, ali da je i tu glavno pitanje šta se tačno kontroliše i na koji način.

- Kontrole bi trebalo da budu redovne i kada se proizvod stavi u promet. Ovo bi trebalo da važi za sve proizvode, bez obzira na to da li dolaze iz zemalja Dalekog istoka ili iz zemalja u okruženju. Kod nas često završe upravo proizvodi koji nisu prošli ozbiljniju kontrolu na Zapadu.

Povučene jakne, pidžame, trenerke

Prodavana i kolica bez šrafova

Zbog rizika od povreda prethodne godine su sa našeg tržišta povučena i kolica iz Poljske kod kojih je, zbog dva nedostajuća šrafa, postojao rizik da se drška odvoji od okvira, što bi moglo prouzrokovati pad deteta iz kolica. Povučene su i brojne trenerke, pidžame i jakne kod kojih postoji potencijalni rizik od gušenja deteta.

Ružica Kantar