Foto: Zorana Jevtić

Mikser festivala 2020 "Kiseonik"

MARKO ČADEŽ: Zelena ekonomija poslovni model za održiv biznis! PRED NAMA JE VELIKI POSAO

Prelazak na cirkularnu ekonomiju danas više nije samo pitanje čistije životne sredine, test odgovornosti za države, kompanije i građane, već i pitanje održivosti svakog biznisa i novih mogućnosti koje se na taj način otvaraju privredi, izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.

InfoBiz
> 23:40h

"Novi poslovni model podrazumeva da se bavimo ne samo time kako da odložimo i zbrinemo ono što smo iskoristili, već i kako da sačuvamo okruženje u kojem živimo, stvorimo nove proizvode i vrednost, kreiramo nove poslove za kompanije i ljude", rekao je predsednik PKS na panelu posvećenom inicijativi za uvođenje depozitnog sistema za prikupljanje ambalažnog otpada, održanog u okviru Mikser festivala 2020 "Kiseonik".

On je u video obraćanju učesnicima panela čiji je domaćin kompanija "Knjaz Miloš", istakao da prelazak na zelenu ekonomiju zahteva izmenu postojeće regulative i velike investicije za uvođenje savremenih tehnologija i inovacija. Predsednik PKS-a dodao je da su značajne i mogućnosti za razvoj preduzetništva u ovoj oblasti i otvaranje zelenih radnih mesta, posebno u sektoru malih i srednjih preduzeća.

"Pred nama je veliki posao - prelazak na modele cirkularne ekonomije i inovativne, savremene, čiste tehnologije koje su energetski i resursno efikasne, dobre po životnu okolinu, a korisne za privredu i društvenu zajednicu", naglasio je Čadež, ukazujući na podršku koju PKS u tome pruža kompanijama.

On je naveo da PKS podržava i inicijativu svojih članica i drugih poslovnih udruženja (SEPEN, NALED, AmCham, Udruženje pivara Srbije, Saveta stranih investitora) da se tradicionalni, mešoviti sistem odlaganja iskorišćene ambalaže u kontejnere zameni depozitnim sistemom sakupljanja ambalažnog otpada koji se može reciklirati radi dalje upotrebe, odnosno proizvodnje nove ambalaže.

Kako se navodi u saopštenju PKS, Čadež je rekao da se očekuje da nakon formiranja vlade budu nastavljeni razgovori o potrebnim izmenama Zakona o ambalaži i amblažnom otpadu, da se ubrzao ovaj proces i što pre dođe do usvajanja i implementacije nove regulative koja će omogućiti uvođenje i efikasnu primenu depozitnog sistema. Alesandro Paskvale, generalni direktor "Mattoni 1873" grupe, vlasnika "Knjaza Miloša", rekao je da industrija pića može da osigura cirkularnost i doprinese smanjenju novog otpada u okruženju.

"Svesni odgovornosti koja nastaje onog trenutka kada se proizvod potroši, odnosno problema prouzrokovanih neadekvatno zbrinutim ambalažnim otpadom, 'Mattoni 1873' i 'Knjaz Miloš' podržavaju planove za implementaciju efikasnog depozitnog sistema i u Srbiji", rekao je Paškvale.

Na drugim panelima u okviru Mikser festivala, o zelenom evropskom dogovoru govorio je Siniša Mitrović, rukovodilac Centra za cirkularnu ekonomiju Privredne komore Srbije, dok je na vezu između filantropije i cirkularne ekonomije ukazao Dušan Stokić, rukovodilac Centra za životnu sredinu tehničke propise, kvalitet i društvenu odgovornost, dodaje se u saopštenju PKS.

Kurir.rs/Tanjug

Foto Tanjug / Nikola Anđić