Foto: Profimedia

stiže

OTKRIVAMO KADA ĆE GRAĐANI DOBITI POMOĆ: Uplata minimalca zaposlenima sredinom maja, a evo kada 100 EVRA LEŽE NA RAČUN

BEOGRAD - Ministar finansija Siniša Mali je danas rekao da će uplata prve minimalne zarade za preduzetnike i zaposlene u malim i srednjim preduzećima iz državnog budžeta Srbije početi sredinom maja, a jednokratne pomoći svim građanima Srbije od po 100 evra kad prodje vanredno stanje uvedeno usled epidemije virusa korona.

InfoBiz
> 18:23h

On je na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio državni paket pomoći privredi i gradjanima rekao da će u narednih 10 dana Vlada usvojiti sve akte koji će omogućiti da se te mere što brže i efikasnije sprovedu. Najavio je i mogućnost dodatnih mera pomoći za one koji će biti najviše pogodjeni uslovima rada u vreme epidemije.

"Ovim paketom pomoći privredi skraćujemo vreme da se nakon krize u što kraćem periodu naša ekonomija vrati na noge i krene da trči istom brzinom kojom je trčala do pre nekoliko nedelja" rekao je Mali.

Naveo je da se precizno još ne zna koliko novca će u okviru tog paketa pomoći biti obezeđeno iz budžeta, a koliko zaduživanjem na domaćem i međunarodnom finansijskom tržištu. Ministar finansija je apelovao na vlasnike poslovnog prostora da ne naplaćuju zakupcima kiruju dok je vanredno stanje u zemlji.

Na pitanje novinara da li moglo da se pravednije raspodeli jednokratna pomoć građanima Mali je rekao da je namera bila da "svako oseti snagu države i dobije dozu otpimizma i prođe krizu što lakše".

Kad je reč o direktnoj pomoći svakom građaninu koja u ovom trenutku treba da pojača i njihovu ličnu likvidnost, Mali je potvrdio da će svakom građaninu Srbije na račun biti uplaćeno 100 evra u dinarskoj protivvrednosti.

- Izdvojićemo oko 70 milijardi dinara iz budžeta, i svakom punoletnom građaninu uplatiti uplatiti iznos od 100 evra, u dinarskoj protivvrednosti", rekao je Mali. On je istakao da je to veliki znak podrške i želje da se unese jedna dozu optimizma.

- Da pokažemo koliko je Srbija u ovom trenutku jaka, i da svakom sugrađaninu omogućimo da dobije oko 12.000 dinara. To je dobro za povećanje potrošnje, likvidnosti, ali i način na koji, kao država želimo da podržimo sve građane da zajedno prođemo kroz sve ovo, rekao je Mali.

Kurir.rs

Foto Profimedia