Foto: EPA/YONHAP

EKO PUMPE NAGRAĐUJU VOZAČE: Budite među odabranima i prisustvujte paljenju Olimpijske baklje

InfoBiz

Zamislite - prelepe Grkinje u onim belim togama usred Zevsovog hrama u čuvenoj Olimpiji, pale olimpijski plamen uz pomoć sunca i ogledala, baš onako kao u drevna vremena, a vi tik kraj njih. Divno, zar ne?! Neodostižno? E, pa ovog puta - ne!

Al’ dok vam ne otkijemo kako doći dotle da prisustvujete paljenju olimpijskog plamena i da stvarate istoriju tog 12. marta 2020, kada najčuvenija baklja krene put Tokija na Olimpijske igre, znajte da su tu još 776. godine pre nove ere počele Olimpijske igre.

foto: Shutterstock

Bili su to dani kada svi ratovi staju, pa se spondoforoi – glasnici razmile iz Olimpije kako bi celoj zemlji obznanili da su igre počele. Nadmetanja u veštinama bila su isključivo muška stvar, a u publici su mogle biti i devojke, al’ nikako udate žene. Olimpionik iliti pobednik dobijao je venac od maslinove grančice, ali i svoju statuu na ulazu stadiona u Olimpiji, kao i u polisu, odnosno gradu-državi iz koje je dolazio. A neretko i silne novce, darove…

Posle gotovo 12 vekova, rimski car Teodosije 393. zabranjuje Igre, a Olmpiju pogađaju poplave, odroni… Zevsovo svetilište ostaje pod muljem sve dok ga, početkom 20. veka, ne otkriju nemački arheolozi. Danas je tu i srce Pjera de Kubertena, koji je 1896. u Atini obnovio Olimpijske igre, kada se orilo i “Bože pravde” zbog vidokog gosta - kralja Aleksandra Obrenovića.

Olimpijske baklje stizale su i do Severnog pola i na Mont Everest, dok je čak najduži put, od 65.000 km, na kom je poletela u svemir i zaronila na dno Bajkalskog jezera, prešla ona za ZOI u Sočiju 2014. Kroz Jugoslaviju je išla čak tri puta – 1936, 1972. i 1984, odnosno za igre u Berlinu, Minhenu i naravno Sarajevu.

foto: Shutterstock

Sad je red da vi odete kod nje!

Za početak - na Eko pumpama natočite 15+ litara premium goriva (Dizel Avio duplo filtrirani ili bezolovni beznin – Racing Formula 98) u period od 29. novembra do 28. decembra, koristite Smile loyalty karticu i instalirate Smile mobilnu aplikaciju.

I onda … Olimpija nikad bliža. Pet srećnih vozača moći će da povedu po još jednu osobu, a biće smešteni na čuvenom trgu Sintagma u srcu Atine. I sve će im biti na dlanu - Akroplj, Plaka, muzeji, taverne, radnje…

Naravno, tu su i nedeljne (Iphone XR i kartice za 100 l goriva), utešni poeni … Dakle, svi dobijaju.

Foto: EPA/YONHAP