Foto: Beta/Miloš Miškov

reagovanje

SINIŠA MALI: Važno nam je zbog investicija što je Srbija skinuta sa FATF liste, očekujem otvaranje novih poglavlja

InfoBiz

Ministar finansija Siniša Mali ocenio je sinoć da je veoma važno što je Srbija skinuta sa sive liste FATF, pre svega zbog stranih investitora, i naglasio da takva odluka daje zeleno svetlo za otvaranje najmanje dve finansijska poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom.

"To je poglavlje 4, koje je vezano za slobodno kretanje kapitala, kao i poglavlje 9, koje vezano za finansijske usluge", rekao je Mali, ističući da očekuje da će EU otvoriti ta dva poglavlja u najskorije moguće vreme.

On je rekao da je skidanje Srbije sa sive liste FATF-a zemalja koje ne čine dovoljno u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma, veoma važna vest za sve građane Srbije.

"To je posledica svega što smo uradili u prethodnih 18 meseci - 12 zakona koje smo doneli, preko 70 podzakonskih akata, saradnje velikog broja institucija i ministarstava, komora, agencija, kako bi se potvrdilo da je Srbija na pravom mestu i da daje svoj doprinos i borbi protiv terorizma i borbi za sprečavanje pranja novca", rekao je Mali.

On je naglasio da je to najvažnije zbog stranih direktnih investicija i investitora koji su se, kako je naveo, prilikom dolaska u Srbiju pitali zbog čega je naša zemlja na sivoj listi.

"Sada te prepreke nema", ukazao je Mali.

Ministar je naveo da je prošla godina za Srbiju bila rekordna.

"Tri i po milijarde evra stranih direktnih investicija, nova radna mesta u Srbiji, a samo za prvih pet meseci ove godine, 17 odsto više nego u prvih pet meseci prošle godine", rekao je Mali.

On je dodao da Srbija ove godine, podiže projekciju svog rasta sa 3,5 na 3,7 ili 3,8, što, kako je objasnio, znači i više prihoda u budžetu, veće plate, penzije i bolji život građana Srbije.

(Kurir.rs/Tanjug)