Foto: Ministarstvo građevinarstva

infrastruktura

MIHAJLOVIĆ: Da se više gradilo u regionu, bilo bi manje sukoba

InfoBiz
> 09:42h

Da su zemlje u regionu u prethodnih dvadesetak godina više razvijale infrasturkturu bilo bi manje sukoba, izjavila je danas potpredsednica vlade i ministarka građevine Zorana Mihajlović.

"Shvatili smo svi da moramo da pravimo puteve i da se povezujemo. Auto-put Beograd - Sarajevo je od ogromnog značaja, ne samo za Srbiju i BiH već i za ceo region", rekla je Mihajlović.

Ona je istakla da je dobar svaka vrsta našeg povezivanja sa zemljama u regionu i da zato ne razume kritike za gradnju autoputa Niš - Merdare - Priština.

"Čemu kritike za ono što se gradi i pravi, što se više povezujemo bićemo stabilniji i sigurniji, što su veći infrastrukturni projekti vredni milijarde evra - tu nema sukoba već samo povezivanja i ekonomskog napretka država", naglasila je Mihajlović za TV Prva.

Istakla je da gradnja autoputa prema Crnoj Gori i obnova barske pruge znači za Srbiju izlazak na more.

Govoreći o gužvama na autoputevima zbog letnje sezone, Mihajlović je kazala da sada imamo na autoputevima 20 milona vozila više godišnje nego pre dve godine, upravo zato što završavamo Koridor 10 i gradimo autoputeve.

"Svuda se gradi leti, ne može zimi da se radi asfalt", kazala je ona.

Mihajlović savetuje građanim da koriste elektronsku naplatu putarine, kao i da ona može da se uplati na benzinskim stanicama na autoputu.

Istakla je da Srbija završava gradnju putnog Koridora 10 i radi na železničkom Koridoru 10 i podsetila da je pre desetak godina skoro sav tranzitni saobraćaj išao preko Rumunije i Bugarske, zbog čega smo izgubili milione evra.

Završavajući železnički Koridor 10 postaćemo nezaobilazna železnička ruta između istoka i zapada.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto ilustracija: Ministarstvo građevinarstva i saobraćaja)