Foto: Zorana Jevtić

Zarada do kraja godine i do 1,4 milijarde evra

MINISTAR LJAJIĆ O TURISTIČKOM RASTU NAŠE ZEMLJE: Srbija je bezbedna i neotkrivena destinacija

InfoBiz
> 09:57h

Prema prognozama Ministarstva trgovine i turizma, Srbija bi do kraja godine od turizma mogla da zaradi 1,4 milijarde evra, što je za 200 miliona evra više nego prošle godine, a ministar Rasim Ljajić kaže da razlog ovako pozitivnog trenda leži i u tome što je Srbija bezbedna i još neotkrivena destinacija.

foto: Beta/Nenad Petrović

Ljajić ističe i da se u ovom sektoru očekuje dosta posla kako bi se nastavio pozitivan trend i da se moraju sprovesti unutrašnje reforme na tržistu, jer postoji veliki stepen sive ekonomije koji se procenjuje na 25 do 30 odsto. Kaže da samo u Beogradu ima samo 2 500 registrovanih ležajeva, što je nerealno budući da se zna koliki broj noćenja imamo samo u glavnom gradu.

BRNABIĆ OTVORILA SAJAM: Svaki dinar uložen u turizam, nama vrati jedan evro

"Zato ćemo menjati propise tako što ćemo omogućiti paušalno oporezivanje za sve pružaoce usluga privatnog smeštaja kao i njihovu registraciju", najavljuje Ljajić.

foto: Zorana Jevtić

Paralelno se radi i na projektu e-turist, koji podrazumeva elektronsku prijavu i odjavu turista koja će omogućiti da u svakom trenutku budu raspoloživi podaci o tome koliko je turista posetilo Srbiju, koje destinacije su obišli, i iz kojih su zemalja stigli, a ovaj projekat trebalo bi da bude završen tokom sledeće godine. Rast u turizmu Ljajić objašnjava time da su posle terorističkih napada u svetu strani gosti počeli da biraju destinacije koje pruzaju više stabilnosti i bezbedne su. Drugo, kako navodi, postoji trend turista u svetu posebno na velikim turističkim tržištima da idu i posećuju neotkrivene destinacije.

(Kurir.rs/Tanjug/Politika/Foto: Zorana Jevtić)