Foto: Vlada Šporčić

digitalna ekonomija, istorijska šansa za srpsko društvo i ekonomiju

MILOŠ BIKOVIĆ OTVARA SRPSKI DAVOS: Glumac će biti moderator uvodnog panela jubilarnog 25. Kopaonik biznis foruma

Biković će, najavljuju organizatori, iz svog ugla doprineti tezi da je digitalna transformacija već počela iz korena da menja svaku profesiju, pa i glumu i produkciju

InfoBiz

BEOGRAD - Glumac Miloš Biković "otvoriće" ovogodišnji jubilarni Biznis forum na Kopaoniku, kao moderator prvog uvodnog panela posvećenog digitalnoj ekonomiji, koju organizatori foruma označavaju kao istorijsku šansu za srpsko društvo i ekonomiju.

Na panelu će se predstaviti Inicijativa Digitalna Srbija, a učestvovaće i pomoćnica direktora BioSens Instituta Vesna Crnojević Bengin, direktor Razvojnog centra kompanije Majkrosoft u Srbiji Dragan Tomić i jedan od osnivača i direktor kompanije Nordeus Branko Milutinović.

foto: Dado Đilas

Biković će, kako najavljuju organizatori, iz svog ugla doprineti tezi da je digitalna transformacija već počela iz korena da menja svaku profesiju, pa i glumu i produkciju.

Kako je najavljeno, Crnojević Bengin će primerima iz ličnog iskustva pokazati da se četvrta industrijska revolucija, koja je u toku, tiče svih nas i da će svaka privredna grana morati da se prilagodi.

foto: Fonet

Prva je, kako se navodi, u ovaj proces ušla poljoprivreda. Milutinović će govoriti o neophodnosti da se svaka kompanija transformiše, i da preispita način svog poslovanja da bi opstala i bila uspešna u 21. veku.

Najvažnije pitanje, o kojem će u tom kontekstu govoriti Tomić, jesu ljudi, odnosno pitanje da li kompanije imaju spremne ljude koji će digitalizaciju da iznesu.

Biće reči i o partnerskom programu Inicijative Digitalna Srbije i Fondacije Petlja, koji promoviše učenje programiranja u osnovima školama i njegov značaj za srpsku privredu.

foto: Fonet

Jubilarni 25. forum sa rekordnih 1.000 učesnika

Inače, jubilarni 25. Kopaonik biznis forum, koji se održava od sutra do 7. marta, okupiće rekordnih 1.000 učesnika i panelista, a centralna tema biće - "Šta posle fiskalne konsolidacije: Kako fiskalnu stabilnost merama ekonomske politike pretvoriti u održiv rast i razvoj?" U fokusu jubilarnog skupa biće i "Digitalna Srbija", "Osnaživanje ženskog preduzetništva", "Izgradnja gradova budućnosti u Srbiji", kao i druge teme.

Posebni gosti na biznis forumu, kako se očekuje, biće predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić, guverner Jorgovanka Tabaković, ministri u Vladi Srbije, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti, i drugi.

Premijerka Brnabić govoriće na temu pozicioniranja Srbije u vodećim svetskim trendovima na zatvaranju Kopaonik biznis foruma u sredu, 7. marta.

Specijalni gost "srpskog Davosa" biće najpoznatiji evropski futurolog Magnus Lindkvist, a organizatori su najavili i da će biznis forum početi sutra uveče specijalnim događajem o digitalnoj ekonomiji.

foto: Dado Đilas

Već dve i po decenije postojanja Kopaonik biznis foruma, popularnog "srpskog Davosa", hiljade ekonomista, političara, diplomata, biznismena i medijskih ekipa početkom svakog marta sastaju se na Kopaniku, sa idejom da odgovore na najveće izazove srpske ekonomije u godinama pred nama.

Od 450 učesnika Foruma koliko je bilo 2011. godine, ovogodišnji broji tri puta više, a nekadašnje teme Foruma poput "kako spečiti produženi recesioni scenario u našoj privredi", ili "kako izbeći bankrot" zamenjene su temama "kreativna industrija i izgradnja digitalnog okruženja" i "izazovi zajedničkog tržišta regiona".

Teme koje svih prethodnih godina muče, pre svih građane, i dalje su aktuelne i biće predmet razgovora stručnjaka: preglomazna administracija, restrukuriranje propalih preduzeća, povećanje konkurentnosti i mogućnosti unapređenja regionalnih ekonomskih odnosa na Zapadnom Balkanu.

Pitanje šta srpska ekonomija treba da uradi kako bi fiskalnu stabilnost pretvorila u održivi rast i šta "Nakon razvojnih mera štednje", možda će biti jasnije nakon četiri dana Foruma nakon kojeg se očekuje opšti zaključak i preporuke učesnika biznis foruma na Kopaoniku.

Predsednik Saveza ekonomista Srbije i predsednik Programskog odbora KBF-a Aleksandar Vlahović najavio je da će četvorodnevni forum imati izuzetno kvalitetan program tokom 22 panela, tri plenarne sesije, šest specijalnih događaja i tri posebna obraćanja.

foto: Fonet

Vlahović je naglasio da je Kopaonik biznis forum najzačajniji takav događaj u ovom delu Evrope i da se njegov kvalitet svake godine podiže kako bi se napravila platforma za kritičku raspravu i analizu.

Vlahović je najavio učešće brojnih predstavnika vlade na Kopaonik biznis forumu, između ostalih i potpredsednice vlade i ministarke građevinarstva Zorane Mihajlović, ministara Dušana Vujovića, Mladena Šarčevića, Gorana Kneževića, Zorana Djorđevića, Vanje Udovičića, Aleksandra Antića i Zlatibora Lončara.

Jubilarni 25. Kopaonik biznis forum prerastao je početnu ideju od pre četvrt veka - da bude mesto savetovanja ekonomista i energetičara - i danas je izrastao u "balkanski Davos".

To potvrđuju broj i "težina" učesnika, teme o kojima se raspravlja na panelima, ali i niz "bliskih susreta" biznismena i političara iz Srbije i sveta, ocenio je Vlahović.

Vlahović najavljuje brojne novine koje će obeležiti ovogodišnji biznis forum, kao i teme kojima će se "od svitanja do sumraka" baviti učesnici na panelima.

On posebno izdvaja panel koji se, kaže, organizuje zahvaljujući partneru Kopaonik biznis foruma, kompaniji "Masterkard", i to je predavanje najpoznatijeg evropskog futurologa Magnusa Lindkvista.

Iz Saveza ekonomista Srbije, koji je organizator Foruma, poručuju gostima i učesnicima da ih ove godine očekuju i novi sadržaji, poput diskusija na teme - kreativne ekonomije.

"U sadržajnom smislu uvedene su nove teme, poput kreativne ekonomije, i zbog toga će na Forumu biti i poznati srpski glumac i režiser Dragan Bjelogrlić, ali i glumac Miloš Biković, a tema digitalizacije prisutna je na nekoliko panela.

Isto tako, tema obrazovanja, inovacija i generalno razvoja nauke, obrađuju se na brojnim panelima", navodi Vlahović.

On kaže da se samom postavkom tema sugeriše i poruka i zaključak ovogodišnjeg Foruma - hitna "digitalizacija Srbije".

Organizatori 25. foruma na Kopaoniku su Savez ekonomista Srbije i Udruženje korporativnih direktora Srbije, a pokrovitelj je Vlada Srbije.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Vlada Šporčić)