Ivana Stanković (28) iskoristila je podsticaje Razvojne agencije i počela da pravi proizvod koji je zdrav i ne ostavlja neprijatan dah
Ivana Stanković (28) iz Beograda, inženjer organizacionih nauka i profesionalni model, pokrenula je sopstveni biznis i počela da pravi beli luk crne boje „Black look“, koji ne ostavlja zadah u ustima.
- Sa belim lukom crne boje susrela sam se na jednom od manekenskih putovanja po svetu. Prošlo je nekoliko godina od kada sam ga probala, dok nisam odlučila da pokrenem proizvodnju i plasman na našem tržištu. Videla sam da Razvojna agencija Srbije daje sredstva kao podsticaj za mlade koji započinju posao i odlučila sam da se prijavim. Dobila sam veliku pomoć u vidu različitih obuka i podrške - priča Ivana za Kurir.
Prema njenim rečima, proizvod koji pravi ima i prednosti i mana.
Prednosti i mane
- Luk koji pravim je jedinstven proizvod na tržištu, što je sa jedne strane prednost, a sa druge mana. Potrošačima je potrebno vreme da se s njim upoznaju i da ga prihvate. Volim da kažem da kod nas devedesetih godina ni masline nisu bile na tržištu, a sada se svakodnevno konzumiraju. Očekujem da će tako biti i s mojim crno-belim lukom. Još uvek sam na početku poslovanja i moram mnogo da se trudim kako bih plasirala proizvod - kaže manekenka preduzetnica.
Prijatan miris
Ivana priča da je odluku da pravi beli luk crne boje donela zato što je zdrav i bez neprijatnog mirisa.
- Odlučila sam da proizvodim beli luk crne boje zato što je toliko zdrav da bi trebalo svakodnevno da ga jedemo, pogotovo u ovim hladnijim danima. Ljudima je najveći problem neprijatan zadah, pa je zato moj proizvod prava stvar. Nivo antioksidansa uvećan je u odnosu na običan beli luk i ne ostavlja neprijatan dah kad ga jedete. Inače, slatkog je ukusa - naglašava Stankovićeva.
Model iz Beograda otkriva nam i planove za novu godinu.
- Trenutno radim samostalno i planiram da posle Nove godine proširim tim. Proizvodni proces traje oko mesec i po dana. Složen tehnološki postupak potreban je kako bi se od belog dobio „Black look“. Nijedan sastojak mu se ne dodaje, samo luk promeni svojstva i osobine pomoću temperature i vlažnosti - objašnjava Ivana.
Dušan Stamenković - Foto: Promo