Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Unutrašnji dijalog, otvorena pitanja trgovine između BG i PR

ČADEŽ: Zašto da paket iz Beograda do Peći ide preko Beča!

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je danas da ne postoji razlog zašto bi pismo ili paket iz Beograda do Peći išli preko Beča, a ne direktno, što bi privrednicima mnogo više značilo

InfoBiz
> 15:59h

U Privrednoj komori Srbije počeo je razgovor sa predstavnicima 90 kompanija u okviru Četvrte runde unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji, a predsednik PKS Marko Čadez podsetio je na važnost održavanja susreta privrednika, članova PKS sa članovima Privredne komore Kosova kako bi se unapredila saradnja, a uz podršku zvaničnika Vlade Srbije.

- Ne vidim razlog ni zašto teret ne može da se prebaci vozom iz Beograda do Uroševca ili do Prištine - izjavio je Čadež novinarima posle četvrtog okruglog stola u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji organizovanom u PKS.

Podsetio je da su Pošte Srbije i Pošte Kosova, kao i Železnice Srbije i Železnice Kosova, pre godinu i po razgovarali o tome kako da tehnički reše problem prolaska teretnog voza od tačke A do tačke B, što, kako je dodao, itekako utiče na konkurentnost srpskih kompanija, jer je cena transporta niža.

- Tada je to bilo pitanje koje se praktično moglo rešiti sutra, ali onda je prebačeno na neki politički nivo u to vreme, sa onom prethodnom vladom u Prištini, i stvar nije dozvoljena, kazao je Čadež. Današnji skup je, prema njegovim rečima, upravo jedan vid dijaloga koji ima za cilj normalizaciju odnosa na relaciji Beograd - Priština.

Privrednik iz Bujanovca, Beljuni Nedžad, koji predstavlja nekoliko firmi na tržištu Kosova, kaže da je krajnje vreme da privrednici prestanu da budu taoci političkih nesporazuma na relaciji Beograd-Priština, i da počnu da se sprovode sporazumi koji su potpisani između PKS i Privredne komore Kosova.

Privrednici su podstili da je na relaciji Beograd-Priština suficit u trgovinskoj razmeni 420 miliona evra, a da 90 procenata izvoza na Kosovo pokrivaju srpske firme, ali i da je ostalo još dosta toga da se uradi, pre svega da se uproste carinske procedure i izmene različite regulative za izvoz robe na teritoriju Kosova.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Sava Radovanović)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: Evo ko je izneo šokantne tvrdnje da je radikal Spaho poslanicima podvodio prostitutke!