Foto: Shutterstock

Tradicija

SLATKA ZARADA: Lackovići se bave pčelarstvom 100 godina

Oko gajenja pčela ima dosta posla, ali sam posao nije težak, pa ko voli da radi, od proizvodnje meda može dobro da živi

InfoBiz

Porodica Lacković iz Klenja u opštini Bogatić gotovo ceo vek se bavi pčelarstvom i proizvodnjom meda.

Tradiciju proizvodnje meda danas uspešno vodi Momčilo Lacković, i iako ima 86 godina, bistar je i zdrav, ne pije nijedan lek, a ima i vozačku dozvolu za automobil, koji redovno vozi.

Sve to je zahvaljujući radu i medu.

Nagrada od kralja

- Med je moj lek. Tako je bilo od malih nogu, pa sve do današnjeg dana. Moj otac je po povratku sa Solunskog fronta počeo da se bavi gajenjem pčela i naše pčelarstvo je najstarije po pisanom znanju. Imam diplomu dobijenu pod pokroviteljstvom kralja Jugoslavije Aleksandra I. Naši otac i majka su imali 12 dece, ja sam osmo dete, a samo smo brat Zlatko i ja nastavili da se bavimo pčelarstvom, ja sad imam 150 košnica, a on 230 - priča Lacković.

Med prodaje po ceni od 900 do 1.200 dinara, a daje i popuste. Na pitanje kako se zarađuje od pčelarstva, on kaže:

Dobra zarada

- Može veoma lepo da se živi, ali nije baš veliki biznis. U pčelarstvu ima dosta posla, ali ko voli, nije teško. Zanimljivo je i korisno. Ja za svoj med i sve proizvode garantujem životom, potpuno je prirodan i kvalitetan, a kad okreneš teglu, na njoj su dva pečata koja potvrđuju da je med po standardima i da je odobren - tvrdi Lacković, koji je i glavni savetnik za pčelarstvo u opštini Bogatić. On proizvodi med za imunitet, za bolesti prostate, za apetit, za gastrološke probleme, livadski, bagremov, sa polenom i propolisom i tvrdi da svaki od njih odlično utiče na organizam.

(Kurir/Silvija Slamnig/Foto: Shutterstock)