MK grupa dobila 45 miliona evra za razvoj od IFC

Za dalji razvoj industrije mesa Karneks biće iskorišćeno 10 miliona evra, dok je preostalih 35 miliona evra namenjeno povećanju finansijske stabilnosti MK i za razvoj poljoprivrede, rekao predsednik MK grupe Miodrag Kostić

InfoBiz
> 17:14h

BEOGRAD - MK grupa iz Srbije potpisala je danas sa Međunarodnom finansijskom korporacijom (IFC) ugovor kojim joj je ta finansijska institucija odobrila kredit od 45 miliona evra, kao podrška razvoju poljoprivrede u Srbiji. "Za modernizaciju i dalji razvoj industrije mesa Karneks biće iskorišćeno 10 miliona evra, dok je preostalih 35 miliona evra namenjeno povećanju finansijske stabilnosti MK grupe i to delimično za obrtni kapital i buduće akvizicije i za razvoj poljoprivrede", rekao je predsednik MK grupe Miodrag Kostić nakon potpisivanja ugovora sa direktorom IFC-a za proizvodnju, poljoprivredu i usluge za region Evrope, Bliskog istoka i severne Afrike Gi Elenom. Kostić nije želeo da iznosi detalje o dugoročnom kreditu koji je dobio od IFC-a, ali je istakao da su uslovi kredita povoljniji nego što su uslovi u Srbiji.

"Ovo je plod višemesečnih pregovora i potvrda da je MK grupa na pravom putu. Mislim da je ovo prvi korak u budućoj saradnji IFC-a i MK grupe", rekao je Kostić i naveo da očekuje i druge ugovore vezane za poslovanje u Ukrajini.

On takođe nije želeo da priča o eventualnim akvizicijama MK grupe, navodeći samo da bi sredstva bila dovoljna za jednu ili dve firme u zemlji ili inostranstvu. Istakao je da je od iznosa kredita koje je MK grupa dobila od IFC-a, mnogo važnija reputacija koju kompanija dobija tim kreditom.

"Svaki put kada IFC uđe u kreditiranje neke kompanije oni podižu i reputaciju i pred izlazak na bilo koju svetsku berzu dobićete veću vrednost nego što bi imali bez takvog kreditiranja", rekao je on. Govoreći o poslovanju MK grupe u oblasti poljoprivrede, on je naveo da da se u Srbiji obrađuje oko 25.000 hektara, a u Ukrajini od ove godine 55.000 hektara.

Kostić je dodao da MK grupa u Srbiji ima skladišni kapacitet od oko milion tona i godišnju trgovinu od oko milion tona žitarica, dok u Ukrajini ima proizvodnju oko 200.000 tona žitarica i silos od 120.000 tona. MK grupa poseduje i šećerane, dve trgovačke kompanije, logistiku, a kako je Kostić dodao, uz kupovinu Karneksa pokušava da napravi dugoročno održiv sistem koji će moći da se nosi i sa većim kompanijama koje će integracijom u EU doći i na tržište Srbije.

"Svojom veličinom bićemo atraktivniji za izlazak na berzu i eventualni ulazak većih stranih investicija u sasatav MK grupe", istakao je on. Predstavnik IFC-a Gi Elena kazao je da poljoprivreda čini veliki deo srpske ekonomije i da oko 45 odsto stanovništva živi u ruralnim područjima i bavi se poljoprivredom.

On je ocenio da je poljoprivreda, zbog klime, zemljišta, centar budućeg razvoja srpske ekonomije i izrazio zadovoljstvo što IFC pomaže kopmaniju kao što je MK grupa koja se pokazala "kao odgovoran i snažan igrač". Elena je podsetio da je IFC već pomogao kompanijama iz Srbije i da je od 2001, kada je Srbija postala članica te finansijske istitucije, investirano oko 611 miliona evra.

MK grupa je holding kompanija u čijem se sastavu nalazi više od 35 povezanih preduzeća koja posluju u zemlji i inostranstvu. Kompanija se bavi poslovima u oblasti turizma, upravljanja nekretninama, IT tehnologije, finansija, a najveći deo poslovanja MK grupe se odnosi na poljoprivrednu proizvodnju, industriju i trgovinu poljoprivrednim proizvodima.

Preduzeća iz sastava MK grupe spadaju među najveće proizvođače i izvoznike šećera, pšenice, kukuruza, soje, ječma, uljane repice, stočne hrane. U kompanijama koje pripadaju MK grupi u zemlji i inostranstvu radi više od 5.000 ljudi.