Foto: Shutterstock

Dijaspora

NJIHOV ŽIVOT JE ŠVICARSKA: Visok standard privlači gastarbajtere

Plate u zemlji sireva, satova i čokolada i do 16 puta su veće nego u Srbiji. Otuda i ne čudi što tamo živi oko 200.000 Srba

InfoBiz
> 00:00h

Plate u Švajcarskoj, prema najnovijim podacima iz ove zemlje, i 16 puta su veće nego u Srbiji, s tim da je najveća razlika kod učitelja, a najmanja kod pilota. Švajcarski kanton Cirih objavio je vodič za plate iz kog se može videti da je razlika, kada se porede Srbija i Švajcarska, ogromna, pa u proseku za isti posao radnik u zemlji satova dobije deset puta više novca. To objašnjava što u ovoj zemlja živi oko 200.000 Srba, što je treća najveća populaciju naših građana u zapadnoevropskim državama.

Ali u zemlji čokolade nije sve tako slatko, na šta upozorava i portal Svisinfo, koji kaže da plate jesu visoke, ali da su visoki i troškovi života. Tako trećina prihoda ide na zakup stana, deseti deo na socijalna davanja, a nešto manje na poreze i na zdravstveno osiguranje. Plate se izražavaju u bruto iznosima i odnose se na radnu nedelju od 40 do 42 sata. - Zarade se u Švajcarskoj isplaćuju jednom mesečno i godišnje ih ima 13, krajem godine se dobijaju dve - navodi portal. U zemlji Rodžera Federera ne postoji minimalna zarada, kao u Srbiji, ali u određenim sektorima, kao što su ketering i hotelijerstvo, sindikati potpisuju ugovore o najnižoj plati.

Rodbina poslala 2,7 milijardi evra NAJVIŠE ŠALJU IZ ŠVAJCARSKE I NEMAČKE Od dijaspore je u 2016. u Srbiju stiglo 2,7 milijardi evra, što je oko osam odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP). Najviše sredstava, kao i u prethodnim godinama, došlo je, prema podacima Narodne banke Srbije, iz Nemačke, Švajcarske, Austrije i Francuske. Oko 23 odsto građana ima bar jednog člana porodice u inostranstvu, dok 11 odsto ima povremene ili redovne prihode od rođaka iz sveta.

Vladimir Spasić