I TO IMA

ŠTA SE KRIJE IZA OVIH OGLASA ŠIROM SRBIJE: Na banderama nude keš, evo o čemu se radi!

Na banderama i uličnim spremnicima za smeće pojavili se oglasi u kojima se građanima bez odlaska u banku nude pozajmice u iznosu od 70.000 do 2,4 miliona dinara

InfoBiz
> 01:08h

Bankari nas svakog dana ubeđuju da uzmemo kredit, skoro da iskaču iz frižidera, ali niko nije očekivao da ćemo reklamu za pozajmicu moći da vidimo i na kanti za smeće na ulici. Takav oglas ovih dana može se videti u pojedinim beogradskim opštinama. - Keš i refinansirajući krediti bez odlaska u banku. Od 70.000 do 2.400.000 dinara, zavisno od visine plate i penzije - piše na oglasu zalepljenom na kantu na raskrsnici na Vidikovcu, uz ime i telefon osobe koja može da da još informacija. Lična karta strancu Kada smo je pozvali da saznamo o čemu je reč, ona nam je rekla da je potrebno da se nađemo i damo joj ličnu kartu kako bi popunila obrazac i odnela ga u banku. - Mi smo agenti koji sve završimo, ne morate da šetate, da popunjavate papire... Kada sve bude spremno, ja ću vas obavestiti da odete u banku da potpišete ugovor. Ne očekujem novac i ne treba mi ništa od vas, nema dodatnih troškova - uveravala nas je ona. Na pitanje kakav je njen interes da to radi, ona nam je odgovorila: - Šta vas zanima koji je moj interes?! Mene plaća banka, radim za nju. Kurir se raspitao u bankarskim krugovima i saznao da je reč o legalnom posredovanju. U banci čiji je posrednik ova žena potvrdili su nam da radi za njih.

Skandal... Lepe i na govornice

Agenti na terenu

- Imamo tim od 80 agenata koji posreduju između nas i građana. Njihov rad je strogo definisan u skladu s najvišim standardima komunikacije i zaštite klijenata, ali ovakvim reklamiranjem je prekršen ugovor o posredovanju, kojim je strogo zabranjen bilo kakav materijal osim onog koji je obezbedila banka, kao i javno oglašavanje. Zbog kršenja ugovora posrednik će biti kažnjen - navode u ovoj banci. U Udruženju bankarskih klijenata Efektiva kažu za Kurir da se dešavalo da banke sklapaju ugovore sa firmama ili fizičkim licima kako bi posredovali u odobravanju kredita, što nije zabranjeno. - Kada se pođe od toga koliko banke ulažu u reklame za kredit, ovo stvarno nema rezona. Koji je to klijent koji će da gleda oglas na kanti, samo očajnici koji ne mogu da dobiju kredit nigde, pa da probaju i ovako - ističe Dejan Gavrilović iz Udruženja.

Narodna banka Srbije U BANKU PRE POTPISIVANJA UGOVORA U Narodnoj banci Srbije (NBS) kažu da su banke odgovorne za način na koji se oglašavaju i ukazuju na propisanu zakonsku obavezu da se finansijske usluge moraju oglašavati na jasan i razumljiv način, bez netačnih informacija. - Bez obzira na mogućnost oglašavanja banke preko posrednika, građani bi trebalo da se dobro i u neposrednoj komunikaciji sa bankom upoznaju sa uslovima iz ugovora o kreditu - upozoravaju u NBS.

Strogi uslovi i kod posrednika SAMO ZA MLAĐE OD 32 Osoba koja se javila na telefon sa oglasa rekla nam je da kredit ne može da obezbedi nekom ko je zaposlen na određeno i radi manje od šest meseci kod trenutnog poslodavca, i ako ima više od 32 godine. Ispitivala nas je i da li smo redovno vraćali kredite i da li trenutno otplaćujemo neke zajmove.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Vesti 13.03.2017