Foto: Tanjug/Rade Prelić

ELEN GOLDSTIN NA KOPAONIKU: Državni aparat u Srbiji mora da bude efikasniji

KOPAONIK - Direktorka Svetske banke za Zapadni Balkan Elen Goldstin rekla je danas da državni aparat u Srbiji mora da se svede na pravu meru i postane efikasan kako ne bi bio smetnja ekonomskom rastu od šest odsto, koliki je rast neophodan Srbiji da bi se priključila EU.

InfoBiz
> 00:00h

Goldstin je na Kopaonik biznis forumu istakla da je jedan od glavnih pravaca reforme u Srbiji njihovo ubrzanje kod strateških preduzeća koja posluju sa gubicima.

"Morate da se hvatate u koštac sa preduzećima koja ne posluju dobro. Odlažu se reforme strateških preduzeća koja prave velike gubitke jer im komercijalna preduzeća ne plaćaju usluge i robu. Ona se moraju reformisati i poslovati tako što će naplaćivati usluge po komercijalnim cenama", rekla je Goldstin.

Foto: Dado Đilas

Vlada je pre nekoliko godina, prema njenima rečima, počela da rešava problem prevelikog broja državnih preduzeća, kojih je bilo 1.600 i stvarala su svega jedan odsto bruto domaćeg prozvoda.

"Srbija ima i glomaznu javnu administraciju a sistem plata je neadekvatan, nejasan i nepravilno postavljen", rekla je Goldstin.

Od septembra prošle godine je, prema njenim rečuima, počeo da se smanjuje broj zaposlenih u državnoj administraciji, a usvojen je i zakon o platama."Od krucijalnog značaja je da se zakon o platama primeni do kraja u praksi i da zaposleni u administraciji za isti posao dobiju istu platu", rekla je Goldstin.

Foto: Dado Đilas

Država, prema njenim rečima, troši dosta novca na obrazovanja i zdravstvo, ali uprkos tome ima dosta problema jer se novac troši na pogrešne stvari, a obrazovanje nije prilagodjeno potrebama tržišta rada."Samo 15 odsto dece se adekvatno obrazuje od najranijeg uzrata. Obrazovni sistem nije adekvatan potrebama tržišta rada", rekla je Goldstin i dodala da se mora otpustiti i višak zaposlenih u zdravstvu, odnosno nemedicinskog osoblja.

Dodala je da Srbija mora povećati investicije, unaprediti okruženje i povećati izvoz koji je presudan činilac u ekonomskom rastu i priključenju Srbije EU.

"Izvoz je važan činilac rasta i postizanja neophodne stope od šest odsto na putu do EU. Za četiri godine u Srbiji je izvoz sa 25 povećan na 35 odsto, što je dobar napredak", rekla je Goldstin.