BEOGRAD - Privredna komora Srbije (PKS) saopštila je da ukupno 12 predstavnika domaće mesne industrije učestvuje u prvom takmičenju PKS za izbor najbolje "srpske kobasice", a pobednik će biti proglašen 27. decembra.
Kako se navodi, takmičari do 23. decembra treba da dostave proizvod na procenu stručnoj komisiji.Cilj takmičenja je unapređenje konkurentnosti i prepoznatljivosti domaćih proizvođača i proizvoda sa dodatom vrednošću i izgradnja brenda "srpska kobasica".
Proizvod "srpska kobasica" standardno se proizvodi u Srbiji, pripada grupi barenih kobasica, u skladu sa važećim propisom o kvalitetu proizvoda od mesa, ali do sada nije registrovan ni zaštićen u Zavodu za intelektualnu svojinu.
Stručnu komisiju za odabir srpske kobasice čine predstavnici državnih organa i institucija - Instituta za higijenu i tehnologiju mesa, Instituta za prehrambene tehnologije Novi Sad, Fakulteta veterinarske medicine u Beogradu, Poljoprivrednog fakulteta Zemun, Tehnološkog fakulteta Novi Sad, Privredne komore Srbije, Vojske Srbije i tehnologa iz industrija mesa koja učestvuju u takmičenju.PKS navodi da će parametri kvaliteta najbolje rangirane "srpske kobasice" biti predloženi nadležnim državnim organima u okviru rada na izmenama i dopunama Pravilnika o kvalitetu usitnjenog mesa, polouproizvoda od mesa i proizvoda od mesa, kao "proizvodi sa dodatom vrednošću".