Foto: Aleksandar Jovanović

Lider LDP-a

JOVANOVIĆ: Odluka MMF potvrda ispravne ekonomske orijentacije Srbije

Predsednik Liberalno demokratske parije (LDP) Čedomir Jovanović ocenio je danas da odluka Borda direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da usvoji šestu reviziju aranžmana sa Srbijom, potvrda ispravnosti ekonomske orijentacije Srbije i prilika da se društvo dalje transformiše.

InfoBiz
> 03:58h

"Takav rezultat je, pre svega, mera žrtve i odricanja miliona građana koji su stegli kaiš, usled smanjenih plata i penzija, kao i privatnog sektora koji je povećao svoju konkurentnost na tržištu i samim tim i izvozne kapacitete. Ti pokazatelji su omogućili fiskalnu stabilnost u Srbiji i rast bruto društvenog proizvoda", naveo je Jovanović u saopštenju.

On smatra da odluka MMF-a obavezuje Vladu Srbije da uradi više na transformaciji sistema javnih preduzeća, ali i drugih velikih sistema, pre svega zdravstvenog, penzionog i bezbednosnog, jer su oni neodrživi u ovakvom obliku i predstavljaju ekonomsku opasnost po celo društvo.

"Takođe, potrebne su i konkretne mere za pomoć privrede, kako bi njen rast pratio finansijsku konsolidaciju koja je napravljena", ukazao je lider LDP-a. Jovanović je ocenio i da se isto tako mora raditi na tome da se politička klima u samoj Srbiji stabilizuje, poprave narušeni odnosi u regionu i odlučnije krene u integracije sa zemljama Evropske unije.

"To su politički preduslovi koji su temelj daljih ekonomskih reformi i svako lutanje na spoljnopolitičkom planu negativno će se odraziti na reforme i opštu finansijsku situaciju", zaključio je čelnik LDP-a.

Bord direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) potvrdio je juče pozitivnu ocenu šeste revizije aranžmana iz predostrožnosti sa Srbijom i ocenio da srpska ekonomija nastavlja da jača, da je postignut značajan napredak u fiskalnoj konsolidaciji i u poboljšanju uslova za poslovanje.

Uspešnim završetkom šeste revizije Srbiji je stavljeno na raspolaganje oko 850 miliona evra u okviru trogodišnjeg aranžmana iz predostrožnost ugovorenog februara 2015. godine.