Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Privredna komora Srbije

PREDSEDNIK NADZORNOG ODBORA: Pojedinci nameštali cenu na tenderima, ošštetili EPS za 10 miliona evra

BEOGRAD - Predsednik Nadzornog odbora EPS Branko Kovačević potvrdio je danas da je unutrašnja kontrola tog preduzeća otkrila da postoji opravdana sumnja u korupcionašku aferu u kojoj je EPS oštećen za desetak miliona evra, zbog čega je smenjeno ili premešteno petnaestak ljudi.

InfoBiz
> 00:00h

"Nameštali su cenu (na tenderima), prosto to nije bila ona cena koja je bila odobrena. Promeni li neko drugu ili treću decimalu, a u EPS-u je sve veliko i decimale se pretvaraju u milijarde, to je takav posao. Energija je jedna od najprofitablnijih oblasti, promenite malo, javite konkurenciji koliko da spusti cenu i onda idete na tender gde je glavni kriterijum najniža cena", objasnio je Kovačević novinarima u PKS.

On smatra da takvo postupanje treba sankcionisati te napominje da 99,9 odsto ljudi u EPS profesionalno radi svoj posao i ne stoji iza takvih stvari."To nema veze sa EPS-om, već sa konkretnim pojedincima koje treba sankcionisati", uveren je Kovačević.Dodaje da Nadzorni odbor još nema zvanične informacije o svemu tome, kaže da je unutrašnja kontrola došla do nekih podataka i da na osnovu njih postoji opravdana sumnja da se radi o nameštanju, što već ulazi u neku vrstu korupcionaške afere."Oni su to prijavili i državni organi se time sada bave", zaključio je Kovačević.