Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Unapređenje privrednog ambijenta

RADNI DORUČAK AMERIČKE PRIVREDNE KOMORE: SAD podržavaju reforme u Srbiji

SAD će nastaviti da podržavaju reforme u Srbiji u cilju unapređenja privrednog ambijenta i stvaranja privlačnijeg okruženja za investitore, zaključeno je danas na skupu koji je organizovala Američka privredna komora u Srbiji (AmCham).

InfoBiz
> 14:24h

Predsednik Upravnog odbora AmCham-a Zoran Petrović rekao je da je ta podrška veoma značajna za sve kompanije koje posluju u Srbiji i da će sigurno doprineti smanjenju nezaposlenosti i većem prilivu novca u zemlju.

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat kazao je da se Srbija kreće u dobrom pravcu i da treba da nastavi sa započetim reformama, da poboljša poslovno okruženje ali da treba više da se orijentiše na preduzetništvo.

"Potreban je preduzetnički duh, obučavati ljude za potrebe u budućnosti i kako da prošire tržište. Ovde se preduzeća fokusiraju na lokalne zajednice, ali treba da šire svoja tržišta", rekao je Skat.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

On je dodao da su potrebne i reforme sudstva i poreskog sistema, ali i da doneti zakoni počnu da se sprovode.

Skat je naveo da Srbija treba da se fokusira i na uvođenje novih, inovativnih tehnologija i da jača saradnju privrede i države.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Prema njegovim rečima, deo problema Srbije je što uspešne kompanije odvlače najbolje ljude zbog primamljivih ponuda i u državnim organima ostaju oni "manje sposobni".

On je dodao da je Srbija turištički već popularna destinacija za mlade ljude, ali da sada treba da se fokusira na razvoj seoskog i ruralnog dela zemlje.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

"Važno je da nudite kvalitetnu uslugu, jer je to najbolja preporuka, odnosno glas koji se prenosi", naglasio je Skat.

Potencijali su, kako je dodao, i razvoj kongresnog turizma i Srbija na tom polju može da bude veoma interesantna strancima.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Kada je reč o velikim državnim preduzećima, koja su veliki gubitaši, Skat je kazao da Amerika moze da samo da hrabri Vladu Srbije da donese teške i bolne odluke, kako bi to pitanje rešila.

"Bilo bi dobro da ta preduzeća mogu da se prodaju. Oni su dragulji, ali vuku zemlju unazad", rekao je Skat.