Foto: Shutterstock/Ilustracija

Jednokratna pomoć

PENZIONERI JEDVA ČEKAJU 5.000 DINARA: Biće za trpezu, lekove i unuke

Najstariji sugrađani planiraju da Vladin poklon potroše na namirnice, pokrivanje minusa, da obraduju najbliže poklonom ili da uštede za crne dane

InfoBiz
> 14:26h

Većina od oko 1,7 miliona penzionera koji će 23. novembra dobiti jednokratnu pomoć od 5.000 dinara za taj novac će kupiti hranu i lekove, pokazala je anketa Kurira. Uz prosečnu penziju od 25.000 dinara najstarijim sugrađanima svaka pomoć dobro dođe za krpljenje rupa u kućnom budžetu, a i kad na račun legne obećana uplata, većina njih će se s tim novcem uputiti u apoteke i na pijacu da kupe namirnice. Pravo u štek - Za te pare ću kupiti šta bude moglo od namirnica. Neko od političara reče da će nam dobro doći za slave i proslave, ali za slavu treba mnogo više. Ipak, dobro dođe svaki dinar - kaže penzionerka Vera Stanimirović iz Beograda. Među penzionerima je mnogo i onih kojima će pomoć dobro doći da plate zaostale račune, pokriju minus na tekućem računu ili da se počaste voćem. - Najveći deo ću potrošiti na lekove. Nije to iznos koji će mi povećati budžet, ali ono što ostane kad kupim lekove, potrošiću na hranu i voće - ističe Vukić Bulatović. Oni s malo dubljim džepom kad dobiju 5.000 dinara, kako kažu, počastiće se pivom, unucima kupiti poklone ili iznenadni priliv ostaviti u šteku za iznenadni trošak. Značajno za milione Pravo na jednokratnu pomoć ima 1.694.554 penzionera s prebivalištem u Srbiji. Iznosu od 5.000 dinara najviše se raduju oni koji primaju manje od minimalne zarade u Srbiji, a takvih je 1.050.000. Isplatu jednokratne pomoći aminovao je Međunarodni monetarni fond tokom poslednje posete i dogovora s Vladom Srbije.

Anketa NA ŠTA ĆETE POTROŠITI POMOĆ OD 5.000 Biće i za naočare Stana Milić (81) - Potrošiću na hleb i pijacu. Imam malu penziju, pa neće doteći za sve što mi treba, ali mnogo mi znači. Kupiću i lekove i naočare. Ceger, pa na pijacu Nikola Kukolj (80) - Pomoć ću potrošiti samo za hranu i pijacu. Zdravlje mi je dobro, pa mi za lekove ne treba. Mnogo sam putovao, pa mi ni za to ne treba. Obradovaću unuka Miroslav Petrović (69) - Uglavnom ću potrošiti na pivo i nazdraviću premijeru. To nije dovoljno za dalja investiranja, ali biće nešto i za unuka. Pokrivanje minusa Dušanka Tot (70) - Pošto sam već u minusu, taj novac će mi to popuniti. Taman sam sinu kupila cipele na ček, pa će mi pomoć to pokriti. Dodatna zimnica Sima Marinković (90) - Potrošiću na zimnicu i hranu. Možda ću kupiti i lekove bez recepta gde može jer me mrzi da idem kod lekara.

Slavica Tomčić