Foto: Zorana Jevtić

Kamata 2,25 odsto

BUDŽETSKA PODRŠKA: Fonda za razvoj Abu Dabija Srbiji daje zajam od milijardu dolara

BEOGRAD - Vlada Srbije namerava da od Fonda za razvoj Abu Dabija uzme kredit od oko milijardu dolara za budžetsku podršku, sa kamatom od 2,25 odsto godišnje.

InfoBiz
> 21:58h

Period dospeća zajma je 10 godina, uključujući poček od pet godina, dok je rok otplate pet godina.Predlog zakona o potvrdjivanju ugovora o zajmu koji Srbija uzima od Ujedinjenih Arapskih Emirata dostavljen je Skupštini Srbije i biće na dnevnom redu sednice koja je zakazana za 25. oktobar.

Ugovor o kreditu potpisan je 4. oktobra ove godine, a u ime Vlade ga je potpisao prvi potpredsednik i ministar inostranih poslova Ivica Dačić.Tim ugovorom je predvidjeno da Vlada Srbije od Fonda za razvoj Abu Dabija uzme pozajamicu u vrednosti 3.367.000.000 UAE dirhama (oko milijardu dolara) i da je povlači u pet rata u vrednosti do približno 200 miliona dolara, u razmacima od najmanje šest meseci.

Cilj zajma je, kako je navedeno, podrška privrednom razvoju Srbije putem smanjivanja troškova finansiranja, unapredjenja ekonomske situacije u zemlji i doprinosa ostvarivanju planiranog razvoja.U obrazloženju novog zaduživanja Vlada Srbije je navela da je Zakonom o budžetu za 2016. godinu predvidjeno direktno zaduživanje Srbije u iznosu od dve milijarde dolara kod Vlade Emirata Abu Dabi.