Foto: Tanjug/Tanja Valič

Komesar EU na panelu Privredne komore

(VIDEO) HAN O REFORMAMA VLADE SRBIJE: Unapredili ste konkurentnost srpske privrede

Reforme koje sprovodi Vlada Srbije važne su za razvoj ekonomije i unapredile su konkurentnost srpske privrede, izjavio je danas komesar EU za proširenje Johanes Han, navodeći važnost integrisanja mladih u poslovnu zajednicu.

InfoBiz
> 15:14h

Na panel diskusiji "Unapređenje poslovnog okruženja u Srbiji u procesu pristupanja EU" koji je organizovan u PKS, Han je rekao da vladavina prava ključna za stvaranje predvidljivog poslovnog okruženja koje će privuće više investicija.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Komesar EU je rekao da je Vlada Srbije, teškim ali neophodnim reformama, uradila veoma dobar posao u podršci ekonomiji.

Navodeći da je Srbija na dobrom putu i da ima dobre odnose sa EU, Han je ocenio da ekonmomski prosperitet Srbije treba da se oslanja na mlade generacije i najavio da će EU otvoriti kancelariju za razmenu mladih stručnjaka.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Han je istakao da EU igra važu ulogu u srpskoj privredi i da su prošle godine firme iz EU investirale 1,5 milijradi evra u Srbiji, što je dovelo do otvaranja 200 hiljada novih radnih mesta.

Evropski komesar je naveo i da je Srbija prodala proizvode na tržiste EU u vredniosti od sedam milijardi evra, navodeći da ta brojka stalnio raste i da je udvostručena u odnosu na period pre potpisivanja S SP 2008.

Han je rekao da organizacije poput PKS, Saveta stranih investitora i NALED-a, imaju veoma važnu ulogu u unapređenju poslovnog okruženja i stvaranju novih privrednih šansi.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Han je pozdravio proaktivan stav PKS u pogledu ispunjavanja agende za pristupanje Srbije EU.

Govoreći o poslu koji Srbija treba da uradi, on je rekao da je potrebno završiti proces privatziacije, restrukturiranja velikih sistema i reformu javne administracije.

Takođe, naveo je da treba obezbediti bolje ubiranje poreza, dodatni napor u borbi protiv sive ekonomije i promenu visokih kamatnih stopa, kao i zaštiti vlasnička prava.