Stabilnost finansija Srbije

GUVERNERKA NBS: Bregzit nam ne može ništa

Naš zadatak je da brod održimo stabilnim u trenutku kad nas sa svih strana zapljuskuju izazovi, poručila Jorgovanka Tabaković

InfoBiz
> 00:00h

Građani ne treba da brinu zbog bregzita, jer on na Srbiju nema direktnog uticaja, već će se njegove posledice osetiti samo u slučaju oscilacija na naše spoljno-trgovinske partnere iz EU, izjavila je guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković. Ona je na predstavljanju godišnjeg izveštaja o stabilnosti finansijskog sistema za 2015. istakla da turbulencije iz međunarodnog okruženja nisu zaobišle ni Srbiju, ali da je NBS reagovala pravovremeno u saradnji s Vladom Srbije. - Delovali smo proaktivno, nepristrasno, a povećana je efikasnost intervencija. Uspeli smo da s vrlo malim iznosom smirimo tržište i pokažemo šta se dešava. Naš zadatak je da brod održimo stabilnim u trenutku kad nas sa svih strana zapljuskuju izazovi - rekla je Tabakovićeva i dodala da će bregzit uticati kroz kapitalne tokove jer koliko brzo investitori ulaze u kupovinu hartija od vrednosti, tako brzo i izlaze. Ona je istakla da međunarodni portfolio investitori s poverenjem gledaju u vladu i finansijsku stabilnost zemlje i spremni su da dugoročno ulažu u dinarske hartije od vrednosti. Tabakovićeva tvrdi i da je bankarski sistem Srbije adekvatno kapitalizovan i stabilan. Navela je da je učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima smanjeno u prvih pet meseci i iznosio je 20,3 odsto, a iz NBS očekuju da se rešenje problema loših kredita može očekivati za nešto više od šest godina. Dinarska štednja građana oko tri puta je veća u odnosu na kraj 2012. Dve trećine novoodobrenih kredita u 2015. bilo je u dinarima, a u ovoj godini preko 70 odsto. S. T.

Poskupljenje SVINJETINA DIŽE INFLACIJU Guvernerka Jorgovanka Tabaković istakla je da bi poskupljenje svežeg svinjskog mesa moglo da pogura inflaciju za 0,32 do 0,56 odsto. - Ako se ostvare najave poskupljenja svežeg svinjskog mesa s kostima za 16,2 do 36 odsto, očekujemo da će taj doprinos inflaciji biti od 0,32 do 0,56 odsto. To znači da će projekcija inflacije za jul, umesto 1,1 odsto, biti 1,4 ili 1,6 odsto - rekla je Tabakovićeva.