Foto: Aleksandar Jovanović

Ministar ističe da kineski čelik neće biti reeksportovan preko nas

SERTIĆ: Železara neće biti Trojanski konj za čelik u Evropi

BEOGRAD - Ministar privrede Željko Sertić kaže da Železara Smederevo neće biti Trojanski konj za čelik u Evropu iz Kine, te da Srbija ima čvrsta uverenja od kineskih partnera da će samo čelik koji se proizvede u Srbiji biti namenjen domaćem i evropskom tržištu.

InfoBiz
> 00:00h

Sertić je istakao da Železara neće reeksportovati kineski čelik.Komentarišući ispitivanje Evropske komisije da li Srbija prodaje čelik Uniji ispod cene on je dodao da je formiran ekspertski tim domaćih i stranih stručnjaka koji će da vodi pregovore sa Komisijom i da će na najedekvatniji način predstaviti šta je železara radila prethodni period.

"Pozadina je strah od kineskog čelika i rada čeličane u budućem periodu. Železara neće biti Trojanski konj za čelik u Evropi, ne samo da imamo čvrsta uveravanja od kineskih patrnera da će samo čelik koji se proizvede u Srbiji biti namenjen domaćim i evropskom tržištu, a ne reeksportu kineskog čelika", rekao je Sertić.

Foto: Beta

On je dodao da su od kineskih partnera dobili uverenja da će najnovijim tehnologijama omogućiti da železara bude konkirentna na evropskom tržištu po principu čeličana koje rade u Evropi. Na pitanje kako 0,05 odsto čelika ugrožava čelik i cenu u Evropi on kaže da su dešavanja oko čeličane u Smederevu malo ispolitizovana i da "Eurofer", koji je pruivatno udruženje najvećih proizvođača čelika, pokušava sebe da zaštiti.

On je dodao da se slična procedura vodi i protiv Ukrajine, Rusije, Brazila, i naglasio da je železaara važna, da je uslov rasta i razvoja.Sertić je podsetio da se pred Evropskom komisijom vodi potpuno odvojeni postupak kolika je bila državna pomoć čeličani posle februara prošle godine."Taj proces se već vodi u okviru EU. Mi ćemo u svakom detalju sarađivati, konsultovati se. To je jedini put da izađemo na pravi način iz svega ovog", zaključio je Sertić.

(Tanjug/RTS)