Foto: Nebojša Mandić

Prema oceni Fitč Rejtingsa

NARODNA BANKA: Povećan kreditni rejting Srbije

BEOGRAD - Agencija Fitč Rejtings (Fitć Ratings) povećala je kreditni rejting Srbije za dugoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti sa "B+" na "BB-" sa "stabilnim" izgledima za njegovo dalje poboljšanje, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

InfoBiz
> 00:00h

Kako se navodi saopštenju, agencija Fitč Rejtings (Fitć Ratings) ocenila je da je popravljanje rejtinga rezultat "boljih makroekonomskih performansi, političke stabilnosti i stabilnosti bankarskog sektora".

Popravljanju kreditnog rejtinga doprineli su i posvećenost države procesu reformi i uspešno sprovedena fiskalna konsolidacija, koja će doprineti da "fiskalni deficit u 2016. bude smanjen na tri odsto", dodaje se u saopštenju.

"Spoljna neravnoteža nastavlja da se smanjuje zahvaljujući snažnom rastu izvoza, dok je visok priliv stranih direktnih investicija više nego dovoljan da u celosti pokrije deficit tekućeg računa", prenela je NBS.

Prema oceni Fitč Rejtingsa, visok nivo stranih direktnih investicija rezultat je sprovedenih strukturnih reformi i popravljanja ukupnog poslovnog okruženja.Kako je ta agencija konstatovala, bankarski sektor u Srbiji je stabilan, a na popravljanje kreditnog rejtinga uticali su i formalno otvaranje poglavlja sa EU, efikasnija državna uprava i kvalitet regulatornog okvira, navela je NBS.