Foto: Shutterstock

Udruženje građana

CEKOR: Skretanje pažnje sa gorućih ekoloških i životnih pitanja

Udruženje građana „CEKOR“ u celosti odbacuje tekst objavljen u Kuriru dana 5.6.2016. godine koji je, kako tvrdi, zasnovan na tzv. saopštenju predsednika šest mesnih zajednica kostolačke opštine ne sadrži ni jedan jedini istinit podatak.

InfoBiz
> 14:52h

Cekor tvrdi da je pomenuti tekst , kako navodem skretanje pažnje sa gorućih ekoloških i životnih pitanja u vezi sa aktivnostima EPS RB Kostolac u rejonu sela Drmno.

CEKOR podseća da je organizacija građanskog društva koja se zalaže za interese javnosti u oblasti zaštite zdravlja i životne sredine, tj. prava na zdravu životnu sredinu što je često suprotno političkim i ekonomskim interesima krupnog kapitala.

CEKOR će i nadalje voditi doslednu ekološku politiku, koja je u krajnjoj konsekvenci u interesu države i svih njenih građana na putu ulaska u EU. U tom smislu CEKOR će javno kritikovati sve aktivnosti EPS koje su suprotne preuzetim obavezama Srbije u procesu pridruživanja i koje, svojim štetnim dejstvima na imovinu, zdravlje i životnu sredinu, teško pogađaju najugroženije stanovništvo, navodi CEKOR.

U cilju pomoći egzistencijalno najpogođenijim grupama, kojima pripada i 350 građana iz sela Drmno, koji su potpisnici peticije za iseljenje iz sela- ugljenokopa, CEKOR će učiniti sve da, u skladu sa svojim mogućnostima, ugroženim građanima pruži svaku vrstu besplatne pravne i druge stručne pomoći radi zaštite njihovih osnovnih zakonskih i ustavnih prava na imovinu, zdravlje i život u adekvatnoj životnoj sredini.

Tvrdnje autora teksta saopštenja- da su buduće tužbe građana protiv RB Kostolac unapred izgubljene- CEKOR smatra zastrašivanjem građana i direktnim pritiskom na sud, što je ozbiljan udarac u trenuku kada treba da dođe do otvaranja Poglavlja 23 i 24.