Foto: Dragana Udovičić

Kapitalni remont

Za obnovu TENT 70 miliona evra

To je blok koji doživljava kapitalni remont posle 30 godina rada, odnosno 20.000 radnih sati. Važno je naglasiti da se noćas završila prva faza njegovog života i da kreće nova faza

InfoBiz
> 00:00h

Elektroprivreda Srbije počela je juče prvu fazu revitalizacije bloka B2 u Termoelektrani „Nikola Tesla B“ (TENT) u Obrenovcu i u opšti remont jednog od dva najveća termo proizvodna kapaciteta u Srbiji EPS će uložiti oko 70 miliona evra. Nakon završetka remonta planirano je da to postrojenje početkom novembra ponovo bude vraćeno u mrežu. V. d. direktora EPS Milorad Grčić rekao je juče za RTS da Termoelektrana „Nikola Tesla“ pokriva 55 odsto potrošnje struje u Srbiji, a kako kaže, upravo TENT B proizvede 20 odsto te struje.

- To je blok koji doživljava kapitalni remont posle 30 godina rada, odnosno 20.000 radnih sati. Važno je naglasiti da se noćas završila prva faza njegovog života i da kreće nova faza - kaže Grčić. Dodaje da će posle remonta moći da radi još 200.000 sati, odnosno 30 godina, i da će imati veću snagu. Istakao je i da se ovim remontom obezbeđuje stabilnost električne energije. - Ovo je jedno od najvećih gradilišta. U narednih šest meseci ovde će raditi do 1.100 radnika. Trenutno u termoelektrani radi oko 630 zaposlenih - kaže Grčić, koji ističe da će radove izvoditi i domaće i strane firme, a neke od njih su „Energoprojekt“, „Hidrotehnika“ i „Simens“. - Rok za završetak je 2. novembar i mislim da je sve dobro pripremljeno. Smatram da su sve firme koje će raditi iskusne što se tiče poslova u energetici i uveren sam da će sve proći kako treba“, naveo je Grčić, ističući da je reč o najobimnijem projektu koji se trenutno realizuje u okviru EPS.